Home » ZPRÁVY » KULTURA » Promítací technika bude! Mladí z Dolní Lhoty vybrali dost peněz

Promítací technika bude! Mladí z Dolní Lhoty vybrali dost peněz

Mladí z Dolní Lhoty slaví velký úspěch! Podařilo se jim ve veřejné online sbírce vybrat částku 22 500 Kč na novou promítací techniku. Nyní už nemusí vynakládat zbytečné finanční prostředky na externí zajištění svých akcí. Mohou si je dělat sami!

Mládežnická organizace vznikla v Dolní Lhotě u Luhačovic před čtyřmi lety. Tehdy se sešla skupinka mladých lidí, kteří chtěli pořádat kulturní akce pro obec a široké okolí. Hlavním cílem bylo zorganizování pouťové zábavy. „Bylo neuvěřitelné, jak rychle se spolek v obci uchytil a kolik oslovil mladých. Již měsíc po založení nás oslovovali mladí z obce, jestli by se nemohli taky přidat, protože jim záleží na kulturním životě v obci,“ vysvětluje začátky spolku tehdejší předseda Pavel Kovář.

Časem se kromě členů rozrůstal i počet pořádaných akcí. Kromě pouťové zábavy se stalo v obci tradicí i letní a vánoční kino, Lesní dobrodružství (ve spolupráci s myslivci), Noc s Andersenem (ve spolupráci s místní knihovnou), Farní ples (ve spolupráci s farností) a další. Od roku 2019 Mládež spolupracuje s MAS Vizovicko a Slušovicko v oblasti vzdělávání svých členů. Je taktéž členem MAS Luhačovské Zálesí. Aktuálně má spolek 25 členů ve věku 18–25 let nejen z Dolní Lhoty, ale i blízkého okolí.

„Spolek už od počátku své existence pořádal nejrůznější filmová promítání, ale neměli jsme bohužel vlastní techniku, takže jsme si museli volat externí subjekty, které jsme si draho platili,“ vysvětluje důvod zapojení do kampaně na webu Darujme.cz místopředseda spolku Jan Malota. „Kromě toho vlastní promítací technika nabízí široké možnosti v pořádání přednášek a různých besed,“ pokračuje.

Cílem kampaně bylo od září do prosince loňského roku vybrat 20 000 Kč. To se opravdu podařilo zásluhou 22 dárců jak z Dolní Lhoty a blízkého okolí, tak i rodáků pobývajících v zahraničí. Výraznou měrou přispěli i okolní obce a řada regionálních politiků napříč politickým spektrem.

K vybraným penězům Nadace Via, která kampaň zprostředkovávala, přidala navíc částku 20 000 Kč. „Byli jsme s nadací od začátku domluveni, že námi vybranou částku zdvojnásobí do max. hodnoty 20 000 Kč. To nás motivovalo opravdu vybrat celou částku. Díky tomu jsme si mohli pořídit nový projektor a ke zbylým penězům jsme přidali vlastní úspory a pořídili si i výčepní zařízení, aby nám diváci neumřeli během promítání žízní,“ dodává s úsměvem současný předseda spolku Vojtěch Chupík. Úspěchem v této kampani ovšem aktivita spolku v oblasti získávání prostředků a dotací nekončí. V nejbližší době se plánují přihlásit do dalších dotačních výzev, aby si mohli pořídit ozvučovací techniku na své akce.

 

Obrázek

tz.

 

, , ,
F