Home » ZPRÁVY » MĚSTO LUHAČOVICE » KHS potvrzuje, že Luhačovicko má minimum nakažených, starosta oceňuje skvělou práci hygieniků

KHS potvrzuje, že Luhačovicko má minimum nakažených, starosta oceňuje skvělou práci hygieniků

Luhačovicko patří ve Zlínském kraji k oblastem nejméně postiženým epidemií koronaviru. Vývoj tu je stabilní, skokově nenarůstá výskyt onemocnění. Počty nakažených jsou zde opravdu nízké a pokud se situace bude takto vyvíjet dál, bude to pro Luhačovicko velmi příznivé,“ komentovala situaci k 7.4. dopoledne MUDr. Eva Sedláčková, Ph.D., ředitelka zlínské Krajské hygienické stanice (KHS).

Že se území spadající pod ORP Luhačovice drží stále s minimem nakažených, velmi těší starostu Mariana Ležáka. „Mám velkou radost, že náš region, který je hodně navázán na cestovní ruch, je ušetřen prudkých přírůstků nákazy. Velký dík patří všem, kdo dodržují nařízená opatření proti šíření epidemie, ale i samotným hygienikům. Dělají nelehkou práci v náročných podmínkách, ale díky nim se daří zabraňovat případnému dalšímu přenosu a držet epidemii pod kontrolou. Výborná je také komunikace s vedením KHS,“ ocenil starosta Ležák. Město se samozřejmě snaží mnoha způsoby přispět k tomu, aby hygienici museli na Luhačovicko zajíždět kvůli případným novým případům co nejméně. „Spolupracujeme s obcemi v ORP Luhačovice, intenzivně informujeme občany, distribuovali jsme roušky a také desinfekce. Přímo v našem městě například do prodejen potravin. Desinfekci teď dostávají také bytové domy, aby si lidé u vstupů vždy mohli ošetřit ruce a zamezilo se tam případnému přenosu nákazy. Občané to vítají a aktivně se do ochrany zdraví sebe i ostatních zapojují,“ popsal  starosta.

Pokud se i přes všechna protiepidemická opatření stane, že se u někoho dalšího virus zjistí, KHS okamžitě  případ řeší. „Pracovníci KHS přijedou, zajistí všechny významné kontakty, které tato osoba měla. Nemocný zůstává v domácí izolaci. Lidé, se kterými přišel tento člověk do kontaktu,  musejí do domácí karantény, aby se případný řetězec šíření nákazy přerušil,“ nastínila ředitelka KHS Eva Sedláčková.

Indikace k odběrům pro testy na koronavirus obvykle dává praktický lékař po zjištění, že má pacient potíže, které odpovídají onemocnění COVID-19, nebo je to v návaznosti na kontakt s nakaženým. „Samotný odběr je buď v domácím prostředí, kdy za jedincem přijíždí zdravotní sestra, která provede odběr přímo u pacienta doma. Druhý způsob je, že člověk na základě rozhodnutí lékaře sám přijede na speciální odběrové místo zřízené Krajskou nemocnicí Tomáše Bati ve Zlíně. Tam se obdobně provádí odběry biologického materiálu, které pak míří k vyšetření do laboratoře. Na základě těchto výsledků se pak případně dohledávají další kontakty, pokud se zjistilo, že byl daný člověk pozitivní na COVID-19,“ popsala ředitelka KHS.

Nikdo se nemusí obávat, že by se někde prověřovalo v menší míře než je to potřeba. „Ke všem lokalitám přistupujeme stejně, na všechna ohniska nákazy se vztahují stejná protiepidemická opatření,“ dodala ředitelka. Ve všech případech se nakažení a také vyléčení evidují. V celém kraji bylo podle údajů KHS z rána 7. dubna také už 18. případů vyléčených. Ti musejí po prodělané nemoci COVID-19 mít dvakrát po sobě  negativní test, až potom jsou takto označeni. Role KHS není za nouzového stavu zdaleka jen v samotném zjišťování onemocnění a zabránění šíření nákazy, ale také v komunikaci s lidmi. To je práce neméně náročná. „Od počátku pracujeme intenzivně včetně sobot a nedělí, všichni lidé jsou na telefonech, poskytujeme odborné rady, jak postupovat, ale v neposlední řadě i takovou psychologickou pomoc.  Lidé se na nás obrací a chtějí konzultovat své konkrétní životní situace,“ dodala Sedláčková.

Jak dále uvedla, celkový počet testovaných osob v kraji je už kolem 4000 a denně jich i stovky přibývají. I v případě zjištění nákazy ale lidé mají především zachovat klid. „Jde o onemocnění respiračního charakteru, které může mít klidný průběh. Lidé by se ale hlavně měli vyhnout panice. Je ale nutné důsledně dodržovat protiepidemická opatření, která mají za cíl zabránit šíření nákazy. Lidé se nemohou zlobit, že v jejich okolí je někdo s prokázaným výskytem onemocnění. Jde o respirační nákazu která může mít i bezpříznakový průběh a někdy proto nelze ani dopátrat, jak a kdy k nákaze došlo,“ vysvětlila Sedláčková.

Celkový počet potvrzených případů onemocnění COVID-19 ve Zlínském kraji evidovaný k 9:00        7. dubna byl 201. Vyléčených bylo už 18 osob. Počet osob s onemocněním COVID-19 ve Zlínském kraji dle okresů: okres Kroměříž 22, okres Uherské Hradiště 106, okres Vsetín 31, okres Zlín 42.

Infolinka KHS Zlín funguje na číslech 724 221 953 a 577 006 759. Další informace lze nalézt také na webu http://www.khszlin.cz/

desinfekce 7.4.20 (1)

tz.
Foto: Město Luhačovice

 

 

 

, , , , ,
F