Home » ZPRÁVY » MĚSTO LUHAČOVICE » Luhačovice vybudují nový dopravní terminál, bude mít i „zelené zastávky“

Luhačovice vybudují nový dopravní terminál, bude mít i „zelené zastávky“

Ještě letos by měl začít veřejnosti sloužit nový dopravní terminál, který vybudují Luhačovice za bezmála 18 milionů Kč.

„Jde o kompletní přestavbu autobusového nádraží, které získá nové zastávky a mobiliář a přidají se úpravy pro zvýšení bezpečnosti. Usnadněn bude přestup na vlakové spoje a individuální dopravu. Místo, které je jednou z hlavních vstupní bran do našeho lázeňského města, tak získá atraktivní vzhled, ale bude všem příchozím hlavně daleko lépe sloužit,“ nastínil místostarosta Jiří Šůstek.

Významnou změnou provázející rekonstrukci nádraží bude vybudování kruhového objezdu místo stávající křižovatky a točny autobusů. „Někteří řidiči si v tomto místě kvůli podobnosti s kruhovým objezdem nebyli jisti, kdo má přednost v jízdě, což komplikovalo provoz. Po úpravách vše bude jasné a minimalizuje se nebezpečí dopravních nehod,“ doplnil Šůstek. Specialitou budou nové přístřešky u nástupišť. „Protože se snažíme ve městě prosazovat ekologická řešení, vybrali jsme typ zastávek se střechou pokrytou zelení,“ vysvětlil Šůstek.

Díky úpravám přibydou stání pro kola a také čtyři místa pro automobily v režimu „Kiss and ride“ u budovy vlakového nádraží. Jedná se o místa určená k rychlému vysazení cestujících směřujících na veřejnou dopravu nebo jejich vyzvednutí po příjezdu. Obdobná místa budou vybudována také v blízkosti kruhového objezdu, která budou zase sloužit k vysazování dětí, které rodiče vozí do školy. Tímto chceme zamezit tomu, aby auta jezdila až k základní škole a tam se točila a tím vytvářela množství nebezpečných situací.

Nově vydlážděny budou v celé lokalitě i chodníky a nástupiště, vstupy na přechody a celé nádraží získá bezbariérová řešení. Součástí rekonstrukce bude i nové veřejné osvětlení.

Luhačovický dopravní terminál město financuje ze svého rozpočtu, má na něj ale schválenou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši do 7 milionů. Kč. Tato největší letošní investice města by měla být hotova na podzim. „V současnosti se vybírá dodavatel stavby. Nový terminál by se měl začít stavět během měsíce května a zásadní část prací by měla být hotová během pěti měsíců. Po dobu rekonstrukce budou přijíždět autobusy do jiné lokality „Nástupiště budou s největší pravděpodobností dočasně přesunuta na blízké parkoviště pro autobusy v Nádražní ulici,“ uzavřel místostarosta.

tz.

 

, ,
F