Home » ZPRÁVY » MĚSTO LUHAČOVICE » Luhačovice se stávají stále oblíbenější svatební destinací, město trend podporuje

Luhačovice se stávají stále oblíbenější svatební destinací, město trend podporuje

Za svatebními obřady do Luhačovic míří každoročně stále více lidí, a to často také ze zahraničí. Zdejší radnice ve svém matričním obvodu v poslední dobou i kolem 150 svateb za rok. To se u města s cca 5000 obyvateli dá brát jako mimořádné číslo. Snoubence sem láká krásné prostředí architektonicky jedinečného města, ale i okolní příroda, vynikající nabídka svatebního servisu od hotelů a vstřícnost místní radnice v uspořádání obřadu na nejrůznějších místech v podstatě v jakémkoliv termínu.

„V našem městě jsme připraveni oddávat na 360 dní v roce, tedy kromě některých vybraných svátků. Zastupitelstvo kvůli mimořádnému zájmu o svatby pověřilo navíc další 4 členy městské rady, kteří mohou oddávat stejně jako starosta a místostarosta. Svatebčanům naše město poskytuje jedinečná místa, kde lze svatbu uspořádat a zdejší hotely zároveň nabízí stále lepší služby spojené s ubytováním a svatební hostinou. Novomanželé navíc nemusejí odjíždět nikam daleko, aby si pořídili překrásné svatební fotky. Jedinečné prostředí nabízí obvykle už samo místo obřadu a ke spoustě dalších lokalit pro vytvoření nádherných snímků to bývá jen pár kroků,“ poznamenal starosta Luhačovic Marian Ležák. Toho, že může být město hrdé na takový zájem svatebčanů, si velmi cení. „Vítáme s radostí všechny, kdo mají u nás zájem o svatební obřad. Protože si tohoto velkého zájmu vážíme, po obřadu spolu s gratulací předáváme novomanželům nově i pamětní list města. Věřím, že brzy počtem svateb dosáhneme i hranice dvou set za rok,“ dodal starosta.

Pro výjimečnost Luhačovic si je pro svůj svatební obřad vybrali před pár dny také dnes už manželé Ján a Monika Petrilakovi. A proč právě toto lázeňské město? „Důvodů je hned několik. Je tu velmi krásné prostředí, příroda, hornatá krajina a v ní město s mimořádnou architekturou a nádhernými domy. Jsou zde i velmi milí lidé a navíc je to blízko hranic Slovenska, odkud pocházím. Takže to i hosté odtud neměli příliš daleko,“ vysvětlil novomanžel Ján Petrilak. Z uvedených důvodů se proto rozhodli vzít se právě v Luhačovicích, a to přesto, že ani on, ani jeho manželka z Luhačovicka nepocházejí ani se v regionu nezdržují. „Manželka je původem z Brna, ale žijeme v Praze,“ dodal Petrilak.

Zamilované páry, které si pro sňatek vybírají lázeňské město využívají někdy i svateb církevních, převážnou většinu ale tvoří obřady, při kterých je oddávajícím představitel města. Ti ale ve velkém vyrážejí oddávat právě do hotelových a reálů a na další místa mimo luhačovický městský úřad. Situaci přiblížila vedoucí správního odboru MÚ Jana Homolková „Jen ve třetině případů se oddává v obřadní síni radnice, ostatní svatby jsou uzavírány na základě žádosti snoubenců na jiném vhodném místě. Oblíbené jsou svatby přímo v areálu hotelů, k nejčastěji využívaným patří Vega, Augustiniánský dům, Vyhlídka, Adamantino, Pohoda, Radun a  Ambra. Velký zájem je i o obřady v lázeňském areálu – u pramene Ottovky, u hudebního altánku, u Jestřabí, před vilou Alpská růže nebo u  Bruselské fontány,“ popsala Homolková. Někteří svatebčané si ale volí i další místa. „Oddávalo se už u Jezírka lásky, přímo na tenisových kurtech nebo na rodinném statku v místní části Kladná Žilín,“ dodala Homolková. Své nejdůležitější ano právě Luhačovicích vyslovují často i cizí státní příslušníci nebo lidé z úplně jiných koutů republiky. Buď sem jedou cíleně za krásnou lokalitou nebo se například v Luhačovicích seznámili na pobytu. „Co se týká cizích státních příslušníků, nejčastěji je jedním ze snoubenců samozřejmě občan Slovenska, ale měli jsme tu například i nevěstu z Číny nebo z Filipín nebo ženicha z Austrálie,“ doplnila Homolková.

Využívaným místem pro svatby je, jak bylo uvedeno, také hotel Pohoda. Že si za kvalitou služeb pro svatebčany může hrdě stát, svědčí i zajímavá okolnost. „Hned první svatbu po zrekonstruování hotelu jsem tu měl já sám,“ vysvětlil s úsměvem ředitel Pohody Josef Michálek. Doplnil také, že svateb u nich mívají zhruba dvacítku ročně. „Obvykle se k nim využívá hotelové terasy. Snažíme se klientům vyjít vstříc ve všech požadavcích, které bývají opravdu rozmanité. Například výzdobu interiéru pro svatební hostinu buď zařizujeme sami, na přání zákazníků může být ale vytvořena také svatební agenturou nebo ve spolupráci s ní,“ uvedl Michálek. Zajímavostí může být určitě i to, že sám šéf hotelu je zároveň jedním z členů městské rady, kteří mají pravomoc oddávat. Podobně ,je to také v případě dalšího z luhačovických hoteliérů Marka Nesázala, majitele hotelu Radun, který nabízí unikátní prostředí prvorepublikové funkcionalistické vily.

Zájem o svatby těší samozřejmě i další hoteliéry, například ředitele Vegy Tomáše Voráčka. Za narůstající zájem o svatební turistiku vidí kvalitu nabízených služeb a snahu vyjít vstříc. „Velký podíl poptávek je i díky pozitivním referencím a naší skvělé gastronomii. Také ale milujeme výzvy, takže příjezd nevěsty na sněžném skútru? Není problém,“ poznamenal Voráček. Každoročně se v zařízení, které vede, koná několik desítek svatebních obřadů a hostin. „Dle objednávek na rok 2020 tomu nebude jinak ani v dalších letech,“ míní Voráček. Zatímco Vega boduje také krásným výhledem na krajinu s Luhačovickou přehradou, to například pro svatební hostiny přímo v centru Luhačovic je často využíváno i sálu Rondo nebo salonku Městského domu kultury Elektra. Samotný obřad se přitom uskutečňuje většinou na některém z atraktivních míst lázeňského areálu, který je jen pár minut chůze od Elektry.

Mimořádný půvab pro uspořádání svatby nabízí také například prostředí hotelu Augustiniánský dům. Součástí stavby je totiž i nádherně obnovená kaple umožňující i církevní obřady, hotel má navíc i unikátní relaxační zahradu a je celkově zaměřený na o wellness pobyty a péči o duši. „I když je náš koncept trochu odlišný realizujeme 8 až 10 svateb ročně, z toho 3 až 4 velké.  Konání malých svateb do padesáti lidí, je nastaveno tak, aby nenarušilo provoz a klid ostatních hotelových hostů a jejich časový harmonogram je proto od nás nalinkován. Druhá varianta umožňuje realizovat svatbu dle jakýchkoliv představ klienta bez limitů. Tam je podmínkou pronájem celého hotelu,“ nastínil za Augustiniánský dům Roman Taťák, obchodní a marketingový manažer hotelu. Jak dodal, většina obřadů bývá civilních, a realizují se zejména na horní terase hotelu, nebo v hudebním altánu. „V případě nepříznivého počasí nabízíme variantu pod zastřešenou terasou restaurace,“ sdělil Taťák. Také v „Augustiniánu“ se snaží vyhovět i nejnáročnějším požadavkům klientů. „Například jsme v zahradě stavěli stan 30x 10 metrů s křišťálovými lustry, dubovou podlahou, kulatými stoly s kapacitou 120 míst a servírovaným tříchodovým menu. Na to je potřeba „armáda“ číšníku, kterou jsme i pomocí externích zdrojů dali dohromady. Klienti byli ve výsledku nadšeni,“ přiblížil Taťák.

Svatebních možností v Luhačovicích je zkrátka nepřeberné množství a podle přání a finančních možností sezdávaného páru tu jde splnit snad každý sen o podobě krásného vstupu do manželského svazku.

svatby11

tz.
Foto: Město Luhačovice

 

, ,
F