Home » ZPRÁVY » LÁZNĚ LUHAČOVICE » Evropská cena za inovaci pro Lázně Luhačovice od Evropského svazu lázní

Evropská cena za inovaci pro Lázně Luhačovice od Evropského svazu lázní

Lázně Luhačovice, a.s., získaly od Evropského svazu lázní jako vůbec první společnost v České republice prestižní certifikát za vítězství v soutěži ESPA Innovation Awards 2016 za nejlepší evropskou inovaci v oblasti léčebného lázeňství. Stalo se tak na konci května ve francouzských lázních Vichy. Oceněn byl projekt nového balneoprovozu, ve kterém jsou poskytovány uhličité koupele dětským pacientům. Cílem inovace bylo přivedení přírodního léčivého zdroje přímo do objektu dětské léčebny Miramonti a díky změně prostředí zajištění větší účinnosti těchto koupelí. Dalším výsledkem bylo zajištění možnosti pitné kúry minerální vody přímo v areálu dětských léčeben a používání minerální vody pro inhalace bez nutnosti ji přepravovat v nádobách. Informoval o tom generální ředitel Lázní Luhačovice, a. s., MUDr. Eduard Bláha.

,,Základní myšlenkou je, aby děti během koupele v uhličité vodě zůstaly v klidu a tělo se mohlo pokrýt bublinkami oxidu uhličitého, který se vstřebává kůží a zlepšuje se tak její prokrvení. Koupel, která má příznivý vliv na srdeční a cévní systém a tím i na celý organismus, je tak mnohem efektivnější. Dítě je při vstupu do balneoprovozu uhličitých koupelí vtaženo do „jiného světa“ a jeho pozornost je soustředěna na příjemné vjemy, které ho přirozeně zajímají. Omezuje se tak jeho pohyb ve vaně na minimum a mnohem lépe během procedury spolupracuje. Balneoprovoz byl proto navržen jako vodní svět s hvězdným nebem. Vstupní chodba evokuje mořské pobřeží s majákem a vstupy do jednotlivých kabinek potom vstup na palubu lodě. Vlastní vany jsou v podobě loděk na mořské hladině a vedle nich pomáhají odvádět pozornost dětí umělé rybičky ve skleněných válcích s probublávající vodou. Naproti vanám jsou televizory, ve kterých děti mohou sledovat pohádky nebo jejich oblíbené pořady. Podlahovina v kabinkách byla zvolena jako paluba – kajuta lodi – v dezénu dřeva. Součástí vnitřního vybavení jsou i dvě svítící želvy a soubor hraček.
Dokonalou iluzi „jiného světa“ dokreslují stovky hvězd v podobě mikrožárovek umístěných přímo nad vanami, v čekárně a na chodbě. V přízemí jsou instalovány celkem 4 tradiční nerezové vany a 8 odpočinkových kabinek. Jedná se o nejmodernější prototypy van vyrobených na míru. Unikátní ohřev dvouplášťových van pomocí páry i napouštění vody do dvou hladin podle vzrůstu dítěte je automatické. Výška hladiny je snímána ultrazvukovými senzory ve stropě. Vše je řízeno vysoce sofistikovaným systémem, který ulehčuje práci pracovníkům obsluhujícím vanu a zároveň zajišťuje bezpečnost poskytování procedury. Součástí van je také designově řešené odsávání CO2, který uniká z hladiny u minerální vody a mohl by dětem při vdechnutí způsobit zdravotní problémy. V celém technologicky propracovaném systému se podařilo skloubit funkčnost i moderní design a potvrzuje se, že klasické koupele v uhličité vodě mohou být poskytovány v nové podobě a navíc s větším efektem. Náklady na realizaci balneoprovozu dosáhly 15 mil. Kč,“ řekl E. Bláha.

Nový balneoprovoz s uhličitými koupelemi je vrcholem přeměn a modernizace dětských léčeben v Luhačovicích, což odpovídá dlouhodobému záměru zkvalitňovat lázeňskou péči. Po několikaletém úsilí byla hlavní rekonstrukce dětských léčeben dokončena před dvěma lety. Ubytování je v současné době zajišťováno v pokojích odpovídajících kategorii tříhvězdičkového hotelu. Všechny pokoje pro děti od 1,5 roku s doprovody jsou nyní vybaveny moderním příslušenstvím a novým nábytkem.

Ve stejném standardu byla provedena i modernizace penzionu Rodina rovněž určeného dětem s doprovody. Dětem starším 6-ti let, které absolvují pobyt bez doprovodu rodičů, jsou v dětské léčebně Miramonti k dispozici pokoje s novým nábytkem a televizory včetně WiFi připojení přímo na pokojích. Upraveny byly také společné toalety a sprchy. Celodenní stravování je připravováno v nové kuchyni a pacienti se stravují v příjemném prostření barevně sladěné jídelny. V posledních letech proměnou prošly i další balneoprovozy, kde se podávají inhalace, koupele a rehabilitace. Dětem slouží nově vybudované herny, tělocvična, kinosál, společenské prostory, hřiště, bazén, venkovní sportoviště i ohniště. Součástí komplexu léčeben je i základní škola.

Dětské léčebny v Luhačovicích patří k největším v České republice. Léčí se zde děti již od 1,5 roku věku s doprovodem s respiračními onemocněními, obezitou, nemocemi zažívacího ústrojí, ale i kožními a onkologickými onemocněními.

tz.
Foto: Lázně Luhačovice

 

, ,
F