Home » ZPRÁVY » OSTATNÍ ZAJÍMAVOSTI » Nově postavený domov pro seniory v Luhačovicích byl slavnostně otevřen

Nově postavený domov pro seniory v Luhačovicích byl slavnostně otevřen

IMG_20150922_102845

Nově postavený domov pro seniory byl 21. 9. 2015 slavnostně otevřen v Luhačovicích. Zařízení bude sloužit čtyřem desítkám seniorů se sníženou soběstačností, jejichž stav vyžaduje stálou pomoc jiné osoby. Investorem stavby za 57 milionů korun byl Zlínský kraj. Kromě představitelů kraje si otevření nového domova nenechal ujít ani předseda české vlády Bohuslav Sobotka, který dnes ve Zlínském kraji pobýval na pracovní návštěvě.

„Domov pro seniory v Luhačovicích je jedním z několika nových objektů tohoto druhu ve Zlínském kraji, jež v letošním roce otevíráme. Naším cílem je nahradit starší a nevyhovující zařízení novými, která poskytnou lepší prostředí a podmínky nejen klientům, ale i zaměstnancům. Jdeme při tom cestou vzniku více zařízení s nižšími kapacitami. Ta budou rovnoměrněji rozmístěna po kraji a tak lépe dostupná pro rodinné příslušníky a další blízké osoby klientů,“ vysvětlila radní Zlínského kraje pro sociální oblast Taťána Valentová Nersesjan.

Kromě domova pro seniory v Luhačovicích byl již letos otevřen nový areál pro osoby se zdravotním postižením v Zašové a zrekonstruovaný domov pro seniory v Rožnově pod Radhoštěm. Ještě do konce letošního roku pak začnou svému účelu nově sloužit domov pro seniory ve Vsetíně-Jasence a Seniorpark ve Valašském Meziříčí. Vedle toho v obou těchto městech zahájí svůj provoz také centra bydlení pro osoby se zdravotním postižením.

V případě luhačovického domova se jedná o třípodlažní objekt, situovaný v prostoru mezi ulicemi Ludkovickou, V Drahách a Družstevní. Přízemí je koncipováno jako technické, provozní a administrativní podlaží. Druhé a třetí podlaží bude sloužit jako ubytovací část domova. Klienti budou sdruženi do čtyř komunit po deseti obyvatelích (vždy dvě komunity na jednom podlaží) se společnými jídelními, servisními a sociálními prostorami. Exteriér domova tvoří odpočinková místa (zeleň), včetně laviček a pohybových trenažerů pro klienty.

Stavba domova, která byla započata v létě loňského roku, přišla na 57 milionů korun. Největší část (46,291 milionu) byla hrazena z Regionálního operačního programu Střední Morava, Zlínský kraj se podílel sumou 7,709 milionu a 3 miliony přispělo město Luhačovice.

 

tz.
Renata Škrobálková

 

 

,
F