Home » ZPRÁVY » CHARITA LUHAČOVICE » Pouť do Bludova a Velkých Losin

Pouť do Bludova a Velkých Losin

V minulém týdnu se uskutečnila tradiční pouť Charity Svaté rodiny Luhačovice a Římskokatolické farnosti Luhačovice. V úterý 15. 9. 2015 vyrazilo v  ranních hodinách 47 poutníků na sever Moravy do Bludova a nedalekých Velkých Losin.

Po necelých třech hodinách strávených v autobuse jsme přijeli do Bludova a zamířili ke kostelu sv. Jiří z roku 1833, který stojí na místě toho původního ze 13. století. U něj nás srdečně přivítal místní farář P. Otto Sekanina, který v Luhačovicích dříve působil jako kaplan.

Seznámil nás se stručnou historií obce a farního kostela. Zajímavostí je, že posledními majiteli Bludova byl významný moravský šlechtický rod Žerotínů, který zde přesídlil z Velkých Losin na počátku 19. století. Proto za farním kostelem je také možnost nalézt rodinnou žerotínskou hrobku.

Všichni jsme obdivovali unikátní výmalbu tohoto místního chrámu sv. Jiří. Byla pořízena na náklady manželů Mertových roku 1895 a je to tzv. „průmyslová výmalba“ – technika, která je na celé Moravě ojedinělá. Pěkně ji doplňuje i hlavní oltář, který mimo svatostánku zahrnuje sošky evangelistů Matouš, Marek, Lukáš, Jana, také dvě velké sochy moravských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a sochu Krista.

Neopakovatelným zážitkem bylo projít se lesem ke kostelíčku Božího Těla, který se nachází severně za Bludovem. Je to kouzelné místo schované v lese, které obestírá pověst o jeho vybudování.

„Lakotná selka z Hrabenova šla do Šumperka do kostela. Při svatém přijímání hostii – Tělo Páně – nespolkla, ale vložila do modlitební knížky, aby jej mohla dát doma do žlabu krávě, aby více dojila. Když se vracela zpátky, zastavila se na místě dnešního kostelíčka, kde byly tehdy pouze hluboké lesy. Chtěla si odpočinout. Usnula a během spánku jí hostie z knížky vypadla. Selka se po chvíli vzbudila, nevšimla si, že hostie vypadla, vzala knížku a šla domů. Po čase si lidé na tom místě všimli podivné záře, která vycházela z dutého stromu. Šli blíže, a co nespatřili – vprostřed stromu byla v monstranci ze včelího vosku umístěna ztracená hostie. To roj divokých včel sebral tenkrát vypadnutou hostii, zanesl ji do stromu a kolem ní utvořil voskovou monstranci. Včely tak napravily zneuctění Božího Těla, jehož se dopustil člověk. Lidé v úžasu nad tím, co spatřili, postavili na tom místě malý kostel (proto se mu od jaktěživa říkalo kosteléček), který nazvali Kostelíček zjevení se Božího Těla.“ Tak uvádí tento nejrozšířenější příběh na webových stránkách obce Bludova (www.bludov.cz)

Patronkou Bludova je sv. Rozálie. V roce 1855 totiž postihla obec velká epidemie cholery. Prameny uvádí, že jen v srpnu a září tehdy zemřelo na 120 lidí. Tehdy Bludovští zavázali veřejným a slavným slibem Bohu sebe i své potomky, že svátek toho světce či světice, na jehož svátek cholera poleví, budou po všechny věky slavit jako svátek zasvěcený. A tak od poloviny 19. století se zde také každoročně slavívá svátek sv. Rozálie, patronky Bludova. Výjev z této události lze nalézt nad oltářem lesního kostelíčku.

Po mši svaté jsme si u kosteléčka nabrali vodu a putovali jsme dál do nedalekých Velkých Losin. Po cestě jsme se občerstvili a vydali se do státního zámku Velké Losiny a kostela sv. Jana Křtitele ve Velkých Losinách. Po těchto celodenních zážitcích jsme vyrazili na cestu domu.

Děkujeme všem, kteří pomáhali a spolupracovali na přípravě a realizaci poutě. Těšíme se na setkání na další zájezdní pouti.

tz.
Anna Martincová

 

, ,
F