Home » ZPRÁVY » HZS » HZS - Luhačovicko » Roje bodavého hmyzu stálé ohrožují občany

Roje bodavého hmyzu stálé ohrožují občany

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Z důvodu přetrvávajícího teplého počasí zaměstnávají jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů každodenní zásahy na likvidaci rojů a hnízd vos, včel a především sršňů.

Za poslední dva týdny zasahovali hasiči na místech dvaceti událostí. Bodavý hmyz ohrožoval alergiky, děti, seniory nebo ostatní občany, jak na veřejných prostranstvích, tak i v objektech chat, domů nebo škol a školek. V drtivé části případů musí hasiči roje nebo jejich hnízda zlikvidovat za použití sprejů a speciálních vysavačů, kterými je zásahová technika vybavena. Na místech některých událostí bylo nutné nasadit také výškovou techniku.

Dne 8. 9. 2014 po deváté hodině dopolední zasahovala jednotka profesionálních hasičů stanice Vsetín v obci Jarcová, kde likvidovala hnízdo sršňů na půdě rodinného domu.

Stejný den před šestnáctou hodinou zasahovali luhačovičtí hasiči v Dobrkovicích. Pod střechou rodinného domku, kde bydlelo i dvouleté dítě, se nacházelo hnízdo sršňů o velikosti asi 30 x 50cm.

V 17:40 hodin byla vyslána jednotka dobrovolných hasičů obce Bánov na Uherskobrodsku k likvidaci dalšího hnízda sršňů. To se tentokrát nacházelo na sloupu elektrického vedení.

V úterý 8. 9. 2014  brzy ráno provedli hasiči další ze zásahů. V Luhačovicích likvidovali profesionální hasiči hnízdo sršňů v prostoru autobusové zastávky.

Vzhledem k předpovědi počasí lze usuzovat, že tento typ zásahů bude pokračovat i v následujících dnech.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

por. Bc. Libor Netopil
Foto z místa: HZS Zlínského kraje

 

 

,
F