Home » ZPRÁVY » HZS » Memoriál Františka Fraita v extrémních sportech

Memoriál Františka Fraita v extrémních sportech

Přípravou startu a cíle, zázemí pro sportovce, poslední kontrolou trasy a rozvozem traťových rozhodčí a organizátorů vyvrcholily dnes ráno přípravy na zahájení v pořadí už 19. ročníku závodu dvojic v extrémních sportech. Ten se pořádá v okolí obce Provodov. Jeho smyslem je především uctít památku zlínského profesionálního hasiče a sportovce Františka Fraita, který v roce 1995 tragicky zahynul u blízké obce Řetechov.

Po 9:00 se na start tohoto extrémního závodu, kde si i ti nejlepší ze soutěžících sportovců musejí často sáhnout až na dno svých sil, postavilo v pětiminutových startovních intervalech 23 soutěžních dvojit a jeden samostatný závodník. Raritou tohoto ročníku byla přítomnost smíšené dvojice kroměřížského profesionálního hasiče Ladislava Kosatíka a jeho třináctileté dcery Terezy. Na to, jak tato dvojice obstojí v souboji s profesionálními hasiči a zdravotníky, byli zvědaví všichni, kteří se shromáždili v prostoru startu a cíle poblíž poutního kostela v Provodově – Maleniskách. A snad můžeme rovnou prozradit, že závod dokončili se ctí.

Na všechny soutěžící čekala trať v krásném, ale členitém a zalesněném terénu mezi obcemi Provodov a Řetechov. Jako první byl pro všechny soutěžící dvojice organizátory připraven pětikilometrový běh, v jehož průběhu museli absolvovat lezení na skálu (obtížnost III.), slanění lomu (60 metrů) a traverz v délce asi 30 metrů. Běh končil u poutního kostela na Maleniskách, kde každá dvojici přesedla na horská kola a vyrazila na 9,5 km dlouhou trať, která vedla jak náročným terénem, tak po zpevněných komunikacích. Jako i v minulých ročnících byla jízda na kole u některých soutěžících zkomplikována defekty pneumatik. I přes tyto komplikace však všichni bojovali až do posledních metrů.

Celý závod není jen zkouškou fyzické zdatnosti, vytrvalosti a zručnosti, ale také prověrkou psychické odolnosti a týmové spolupráce. Zvláště v posledním prudkém a táhlém stoupání do cíle na Maleniskách musí často ten s více silami pomáhat tomu, který je už vyčerpal.

Sportovní výkony, houževnatost a odolnost ocenila osobně také ředitelka HZS Zlínského kraje plk.Ing. Jarmila Čičmancová Ph.D., která se zúčastnila závěrečného vyhodnocení a odměnění všech soutěžících. Celková výsledková listina je součástí přílohy zprávy.

Ocenění také patří organizátorům a všem příslušníkům a zaměstnancům HZS Zlínského kraje, kteří se na přípravě a průběhu soutěže podíleli.

celkové výsledky

por. Bc. Libor Netopil
Foto z místa: HZS Zlínského kraje

F