Home » ZPRÁVY » OSTATNÍ ZAJÍMAVOSTI » Cesta do školy může být pro děti nebezpečná

Cesta do školy může být pro děti nebezpečná

Kolem 150 000 dětí nastoupí v září do první třídy, mnoho z nich bude také čekat jejich první cesta do školy. Ať už dítě půjde samostatně nebo s doprovodem, vždy je dobré se na danou trasu řádně připravit. Rodičům tak doporučujeme si cestu projít s dítětem předem a zároveň se na ni podívat dětskýma očima. Co pro dospělého vypadá banálně, může být pro dítě nebezpečné. Na co byste si měli během vaší cesty dát pozor? A jak upozornit na případné překážky?

Blíží se září a s ním začátek nového školního roku. Na konci srpna se rodiče s dětmi pečlivě chystají na nadcházející školní rok, kupují sešity, učebnice, aktovky a další potřeby. Kromě pomůcek by se však rodiče měli s dítětem připravit i na jeho první cestu do školy. První zkušenost s pohybem v silničním prostoru může být pro dítě stresující a nebezpečná, proto doporučujeme dítě na cestu připravit tím, že si s ním danou trasu klidně i několikrát projdete a vysvětlíte mu pravidla. Odhalíte tak potenciální nebezpečí a rizika a můžete eliminovat jejich dopad tím, že jednotlivé nástrahy nahlásíte příslušným úřadům.

Pozor na dopravu

První cestu si je třeba pečlivě naplánovat, a i opakovaně několikrát projít. Dítě si tak lépe trasu zapamatuje a nebude si vybírat jiné rizikové varianty. Zvolte tedy nejlépe takovou cestu, na které se nachází minimální množství nebezpečných míst. To znamená široké chodníky a co nejméně přechodů přes silnici. Nejlepší možnosti jsou přechody se semafory, nadchody nebo přímé stezky jenom pro chodce. Pokud vaše dítě musí přes silnici, vysvětlete, jak se má správně přecházet – vždy pouze přes přechod, rozhlížet se před i při přecházení, pořádně se podívat nejenom před sebe, ale i za sebe a navázat oční kontakt s řidičem. Dále zkontrolujte, v jakém stavu se daná cesta nachází – poškozené chodníky, díra v silnici, zničené dopravní značení, to jsou věci, které mnohdy nevnímáme, přesto mohou velmi ovlivnit bezpečnost dané trasy.

„Mezi nejčastěji nahlašované podněty patří tzv. překážky u silnice, většinou se jedná o špatně odstavené popelnice, přerostlé křoví, zakryté dopravní značení nebo i odstavené autovraky. Všechny tyto zmíněné věci omezují viditelnost nejenom dítěte, ale i dospělého. Chodec tak nevidí pořádně do silnice a řidič zase nemusí ve správný čas zastavit. Pokud narazíte u přechodu na zmíněné překážky, doporučujeme je třeba přes aplikaci Munipolis nahlásit obecnímu úřadu, aby je mohl včas odstranit,“ říká zakladatel Munipolis Ondřej Švrček.

Dále doporučujeme si projít danou cestu s dítětem i večer, abyste zjistili, zda správně funguje veřejné městské osvětlení. To bude pro správnou orientaci důležité hlavně na podzim a v zimě, kdy bude ráno šero. Všímejte si, zda je silnice i ulice dostatečně osvětlená, případně zda není lepší dané místo osvětlit více. I takové podněty můžete nahlásit přes mobilní aplikaci Munipolis, ta předá podnět k vyřešení dané obci. Dítě vybavte reflexním oblečením a doplňky, díky kterým bude v šeru a za nepříznivého počasí lépe viditelné pro řidiče.

tz.

, ,
F