Home » ZPRÁVY » MĚSTO LUHAČOVICE » Celé Česko čte dětem

Celé Česko čte dětem

Začal celorepublikový Týden čtení dětem. Jeho slavnostní zahájení se konalo v Luhačovicích.

V Luhačovicích se v pondělí 4. října konalo zahájení jedenáctého ročníku tradičního týdne oslav literatury a společného čtení dětí a jejich rodičů – Týden čtení dětem. Týdne, který dětem díky knihám pomůže otevřít jejich fantazii a správné emoce. Ve dnech od 4. do 10. října tak ve městech a obcích po celé republice proběhnou desítky akcí, na kterých se bude číst, vyprávět, tvořit, zpívat, hrát a sdílet.

Každý rok organizátoři maratonu čtení dětem vybírají město, které bude poctěno příležitostí zahájit tento týden právě u nich. A letos padla volba na Luhačovice.

„Máme toto město rádi, je to naše srdcovka,“ vysvětlila za organizátory Eva Katrušáková, ředitelka a zakladatelka obecně prospěšné společnosti Celé Česko čte dětem. Podle ní chtějí pořadatelé touto příležitostí dát impuls dětem, a hlavně jejich rodičům k tomu, aby společně četli. „Je to dar, který mohou rodiče svým dětem dát. Navíc si tak mohou užít společně strávený čas. Čtení dětem dokáže upevnit vztah mezi rodiči a jejich dětmi. Předčítání je pro děti velmi důležité, a je jedno, kolik je jim roků,“ připomněla význam čtení dětem Eva Katrušáková.

„Jsme velmi rádi, že zahájení tak významné akce celorepublikového významu bylo v našem městě. Velmi si toho vážíme a těší nás, že se tím současně potvrdila pověst, že Luhačovice jsou moderní a otevřené město,“ ocenil starosta Luhačovic Marian Ležák.

Slavnostní zahájení letošního ročníku Týden čtení dětem se uskutečnilo v kulturním domě Elektra v Luhačovicích. Zúčastnila se jej spisovatelka Petra Dvořáková, zpěvačka Kaczi a herci Miroslav Etzler a Robert Jašków. Součástí zahájení byl i soubor oblíbeného scénického čtení LiStOVáNí. Moderátorským slovem program provázel opět herec Lukáš Hejlík.

„Herci kladli důraz na to, že bez fantazie není ve světě nic. Díky ní děti dosahují úspěchů, mají představivost, kterou čtením rozvíjí. Zdůraznili, že čtení posiluje i emoční zdraví dětí, jejich chápání světa,  probouzí jejich empatii a soucit,  je jako křižovatka s nepřeberným množstvím cest plných dobrodružství, po kterých se díky nám, rodičům, naše dítko vydává do dospělosti,“ uvedla Eva Katrušáková.

A protože Týden čtení dětem je právě o nich, nemohly děti na zahájení této akce chybět. Nejdříve program shlédli školáci prvního stupně luhačovické základní školy, po nich o něco starší spolužáci druhého stupně. Všichni si z této slavnostní události kromě zážitků odnášeli i knihu, kterou jim darovali pořadatelé.

„Spolupracujeme s významnými českými nakladatelstvími a vždy si tak děti odnáší knižní dar, tak jako ty v Luhačovicích,“ připomněla Eva Katrušáková s tím, že dál už je na jejich rodičích, zda svým dětem pak připraví hezké dětství a dají jim tyto magické chvíle čtení každý den, kdy s i s nimi sednou a budou jim číst.

Týden čtení dětem je každoročním vrcholem celonárodní osvětové kampaně Celé Česko čte dětem.

Celé Česko čte dětem je nezisková organizace a celostátní osvětová kampaň, jejímž hlavním posláním je šířit myšlenku o zásadním vlivu pravidelného předčítání na emoční zdraví dětí a mládeže. Celé Česko čte dětem se na konci roku 2017 stalo Neziskovkou roku 2017 ve své kategorii, v roce 2018 natočilo svůj v pořadí již třetí důležitý TV spot Kontrasty. V roce 2020 spatřila světlo světa první písnička pro společnost s názvem Budu jejich ochráncem, kterou nazpívali různí populární interpreti (Richard Krajčo, David Stypka, Mirai Navrátil, Kaczi, Štěpán Kozub a další). Kampaň neříká „Jdi a čti si!“, ale „Pojď, budu Ti číst.“ Je o společném sdílení času, prostoru a emocí.

 

IOC_8442af

tz.
Foto: Město Luhačovice – Jan Dostál

 

 

, , , , , ,
F