Home » ZPRÁVY » LÁZNĚ LUHAČOVICE » Do lázní se vrací samoplátci

Do lázní se vrací samoplátci

Do lázní mohou od včerejška nově i lidé, kterým pobyty nehradí zdravotní pojišťovna. Takzvaní samoplátci dosud do lázní nesměli, přestože jiná zdravotní péče hrazená pacientem zakázána nebyla. Lázně to považovaly za diskriminaci jak lázeňských zařízení, tak samotných pacientů, a dokonce podaly žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Lázeňství bylo totiž jedinou oblastí zdravotnictví, jíž bylo zakázáno poskytování pacientem hrazených služeb. Lázně tak zůstávaly v minimálním provozu. Od včerejšího dne mohou podle rozhodnutí vlády do lázní na léčebné pobyty všichni samoplátci, kteří mají indikovaný zdravotní problém, prokážou se profesionálně provedeným PCR nebo antigenním testem nebo certifikátem o očkování proti covidu. Navštívit lázně mohou i lidé, kteří v posledních 90 dnech prodělali covid.

„Avizované uvolnění lázeňské léčebně rehabilitační péče pro samoplátce s podmínkou testování buď PCR nebo antigenními testy jednoznačně vítáme. Už dlouho poukazujeme na to, že takovéto omezení zdravotní péče odporuje pandemickému zákonu. Konečně dochází k odstranění této diskriminace lázeňských zařízení. V zařízeních lázeňské skupiny ROYAL SPA v Mariánských Lázních, Luhačovicích, Velkých Losinách a Ostrožské Nové Vsi jsme na to připraveni a těšíme se, že se opět otevřeme našim klientům, kteří na lázeňskou péči nedosáhli přes zdravotní pojištění, a nemohli proto dlouho do našich lázní přijet. Ve všech našich lázeňských zařízeních máme zdravotnická antigenní testovací centra a snažíme se zajistit maximální bezpečnost našich klientů i zaměstnanců jak pravidelným testováním, tak i řadou hygienických opatření. Samozřejmě nás mrzí, že zatím nemůžeme otevřít náš Termální park Velké Losiny, který je zavřený od prosince loňského roku a celkem již 277 dní od začátku vypuknutí pandemie. Netrpělivě čekáme také na stanovení termínů pro otevření hotelů, abychom mohli po dlouhé době konečně přivítat i klienty také v našem wellness hotelu Diana ve Velkých Losinách,“ komentoval aktuální situaci v lázeňství generální ředitel lázeňské skupiny Royal Spa a viceprezident Svazu léčebných lázní ČR Martin Plachý.

Dosud mohly lázně poskytovat péči pouze pacientům, jejichž léčba je alespoň částečně hrazena zdravotními pojišťovnami. Od 3. května pak mohli do lázní i tzv. potcovidoví pacienti, kteří v posledních 90 dnech prodělali onemocnění covid-19. Lázně zaznamenaly obrovské propady návštěvnosti, některé z nich doslova zely prázdnotou. Cizinci zmizeli úplně, péče pro tuzemské pacienty byla výrazně omezena. Ve většině lázeňských míst byly v provozu jeden nebo dva lázeňské domy a ostatní na své hosty stále čekaly. Od včerejška je obnovena lázeňská léčba pro všechny skupiny pacientů bez ohledu na formu úhrady.

Lázně v Luhačovicích

tz.

 

, , , , , ,
F