Home » ZPRÁVY » MĚSTO LUHAČOVICE » Sbírka má pomoci k záchraně zříceniny hradu Starý Světlov

Sbírka má pomoci k záchraně zříceniny hradu Starý Světlov

Zřícenina hradu Starý Světlov, která se nachází v lesích nedaleko Luhačovic, by se měla v blízké době dočkat dalších záchranných prací. Cennou kulturní památku je nutno dále konzervovat, což je samozřejmě finančně náročné. Obec Podhradí, v jejímž katastru se nachází, proto vyhlašuje od dubna sbírku, která pomůže financovat další odborné opravy této historické památky. Podrobnosti přiblížil starosta Podhradí František Koudelka.

„Prosím všechny, kdo mohou přispět, aby podpořili druhou etapu záchranných prací, které budou zaměřeny na hlavní palác hradu. Předpokládané náklady jsou ve výši 466 tisíc. Svůj příspěvek na sbírku lze zaslat na transparentní účet č.: 297656026/0300, nebo případně složením hotovosti na pokladně obecního úřadu Podhradí. Předem děkujeme všem, kdo s financováním další záchrany památky pomohou,“ uvedl Koudelka. Plánované opravy navazují na I. etapu, kterou se podařilo uskutečnit v roce 2013 za cca 990 tisíc Kč. Dnes Zřícenina hradu patří mezi turisticky vyhledávané místo v mikroregionu a hrad se nachází v trase naučné stezky Podhradí.

„Starý Světlov je významnou historickou památkou našeho území a zároveň oblíbeným místem jak u místních, tak i návštěvníků regionu. Sbírku na další obnovu Starého Světlova proto taky podpoříme,“ sdělil starosta Luhačovic Marian Ležák.

Jak doplnil starosta Podhradí František Koudelka, další finanční podpora je už vyjednána také se městysem Pozlovice a s obcemi Provodov a Horní Lhota. „Za tyto finance moc děkuji a věřím, že obdobně se připojí i další samosprávy z okolí a s pomocí občanů se potřebné prostředky podaří sehnat co nejdříve, “ ocenil Koudelka.

Zajímavá historie hradu je už dnes připomínána i na informačních panelech, přímo v areálu zříceniny, kde se lidé mohou dozvědět i pomocí obrázků, jak původní gotický hrad asi vypadal. Dějiny Starého Světlova nám přiblížil Radim Vrla z Národního památkového ústavu, který se hradem a záchranou jeho zříceniny dlouhodobě zabývá.  „První písemná zmínka o hradu je z roku 1360, Světlov vznikl zřejmě v první půli 14. století a byl tehdy sídelním hradem významné větve rodu pánů ze Šternberka (ti měli v kraji svého času v majetku například hrad Lukov a Holešov). V průběhu let se majitelé měnili, v 15. století vlastnil Světlov král Zikmund Lucemburský, byla zde silná vojenská posádka, která bránila proti husitským vpádům do Uher. V 2. polovině 15. století pak vlastnili hrad Landštejnové. Ti chystali velkou přestavbu hradu, ale jak se podařilo zjistit během průzkumu v posledních letech, ustoupili od ní zřejmě kvůli velkému sesuvu svahu, se kterým se tu pak pojily i různé strašidelné pověsti. Hrad koncem 15 století proto raději opustili a vybudován byl Nový Světlov (u Bojkovic). Původní hrad dnes zvaný Starý Světlov byl pak koncem 18. století z velké části rozebrán na stavební materiál,“ sdělil Vrla. Jak dodává, bez záchranných prací by se památka nedochovala. „Zbytky zdiva je nutné konzervovat a zajistit, protože uprostřed lesa rychle degradují a pohlcuje je příroda. Bez zásahu by tak z významného hradu za pár let už nebylo viditelné skoro nic,“ vysvětlil Vrla. Tak jako se už při první etapě podařila zakonzervovat velká část hradní zříceniny, i při záchraně někdejšího hlavního paláce bude součástí také odkrytí zdiva od staletých nánosů, tedy jejich částečné vykopání. „Předpokládáme, že se během prací objeví i některé historicky cenné zbytky kleneb a získáme další cenné informace o celé stavbě. Hlavním cílem prací je ale ochránit původní středověké zdivo,“ dodal památkář. Po realizaci dalších záchranných prací tak bude původní hrad pro všechny návštěvníky ještě patrnější, odkryjí se zajímavá historická fakta a památka dále získá na turistické atraktivitě.

 

Foto: První etapa záchranných prací

tz.
Město Luhačovice

 

 

 

 

 

, , , , , , , , , ,
F