Home » ZPRÁVY » MĚSTO LUHAČOVICE » Luhačovice jsou připraveny být i v tomto roce hlavním centrem turistiky Zlínského kraje

Luhačovice jsou připraveny být i v tomto roce hlavním centrem turistiky Zlínského kraje

„Také letos uděláme vše pro to, aby naše město po náročném roce 2020 bylo opět lídrem turistického ruchu ve Zlínském kraji,“ říká starosta Luhačovic Marian Ležák. Teď bohužel běžné hotely nejsou v provozu a první návštěvníci na lázeňské pobyty přijíždějí pouze v menším počtu a za specifických podmínek, starosta ovšem věří, že i letos se bude moci město opět naplnit návštěvníky jako v jiných letech. „Luhačovice najdou lidé přichystány tak, jak je znají – s krásně upravenými ulicemi a jedinečnou atmosférou. Rádi bychom se přiblížili i letos k číslům, která dokazují, jak důležitým je pro turistiku Zlínského kraje právě naše lázeňské město. V roce 2019, který nebyl ještě ovlivněn drtivým dopadem současných omezení, tvořil podle ČSÚ počet přenocování v Luhačovicích více než čtvrtinu všech přenocování ve Zlínském kraji. Mimořádný zájem návštěvníků jsme zaznamenali i v roce 2020, ale bohužel jen v letních měsících, kdy neplatila tvrdá vládní opatření,“ poznamenal starosta.

Význam Luhačovic pro cestovní ruch Zlínského kraje a jeho popularitu mezi návštěvníky dokládají i další čísla ze statistik ČSÚ za rok 2019. „Celkový počet přenocování v Luhačovicích byl 597.621, což je 26 % v rámci Zlínského kraje. Zajímavý je i počet lůžek obsazených návštěvníky. V Luhačovicích to bylo 3.242,“ dodal Ležák.

Mimořádný zájem o Luhačovice a okolí vyznívá ještě výrazněji, pokud se srovnají se zbytkem regionu čísla za celé Luhačovicko, respektive za území spadající pod Luhačovice jako pod tzv. obec s rozšířenou působností. „V ORP Luhačovice byl za rok 2019 počet přenocování přes 824 tisíc, což je 36 % ze všech přenocování ve Zlínském kraji,“ nastínil starosta.

Zajímavé je i srovnání průměrného počtu nocí, které při přenocování stráví návštěvník v regionu. Pro samotné Luhačovice připadá na návštěvníka průměrně 6,3 noci, pro ORP Luhačovice je to 4,9 a pro Zlínský kraj 2,8.  „Vypnutí“ cestovního ruchu ve značné části minulého roku, ale i letos, samozřejmě považuje starosta Luhačovic za velký problém. „Trpí tím u nás naprostá většina podnikatelů, protože turistický ruch a navazující služby jsou základem místní ekonomiky. Samozřejmě nesrovnatelně nižší výběr daní a poplatků z cestovního ruchu má negativní dopady na rozpočet a údržba města funguje na hraně finančních možností. O to více se těšíme, až si všichni návštěvníci budou moci zase Luhačovice vychutnat plnými doušky bez zásadních omezení a ocení připravenost města. Luhačovice chtějí být pro všechny návštěvníky i v roce 2021 vyhledávaným místem klidu a pohody,“ doplnil starosta.

11

tz.

, , , , , , , , ,
F