Home » ZPRÁVY » MĚSTO LUHAČOVICE » Druhý červencový víkend nabídne v Luhačovicích pouť s jarmarkem i další akce

Druhý červencový víkend nabídne v Luhačovicích pouť s jarmarkem i další akce

V neděli 12. července si Luhačovice poutí připomínají 23. výročí vysvěcení zdejšího kostela svaté Rodiny. Luhačovická pouť nabídne celodenní jarmark, od 10:15 hodin slavnostní mši v kostele za účasti dechové hudby Zálesanka a nebudou chybět ani kolotoče a další pouťové atrakce na travnaté ploše poblíž kostela. Akci již tradičně pořádají společně místní farnost a město Luhačovice.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo tuto akci i letos uspořádat. Řada podobných programů se jinde zrušila a tak se velmi těšíme, že lidé vyrazí na pouť právě k nám do Luhačovic,“ poznamenal starosta Marian Ležák.

Zajímavostí je, že letošní poutí symbolicky završí své zdejší působení dlouholetý místní farář Hubert Wojcik, který letos v létě odchází do jiné farnosti. Díky pouti město po dlouhé době navíc opět ožije oblíbeným jarmarkem, který se konává v Luhačovicích hned několikrát do roka. Letos se ale kvůli situaci začíná právě až jarmarkem při pouti, protože ten o Velikonocích se kvůli protiepidemickým opatřením nemohl uskutečnit. Návštěvníky Luhačovické pouti potěší zhruba stovka stánků se spoustou občerstvení, různými regionálními pochoutkami a řemeslnými výrobky. Lidé je najdou jednak  před radnicí na náměstí 28. října, ale také na dvou úsecích ulice Dr. Veselého. Konkrétně na prostranství před poštou a v části promenády jdoucí od hotelu Vltava k Najádě. Ve stáncích nebudou jako na každé správné pouti chybět perníková srdce, ale také třeba dřevěné hračky, autorská keramika, proutěné zboží nebo výrobky z kůže. Nouze nebude ani o různé domácí marmelády, koření, přírodní kosmetiku nebo ručně vyráběná mýdla či šperky. Lidé si pochutnají na sýrech z nedaleké kozí farmy i ze Slovenska, taky ale na palačinkách, trdelnících, bezlepkových bramborácích a řadě dalších dobrot a osvěžujících nápojů. K dobré náladě návštěvníků jarmarku přispěje i hudba harmonikáře.

Druhý červencový víkend nabídne ale v Luhačovicích kromě pouti i řadu dalších akcí. Už v pátek večer si letos poprvé mohou lide zajít do  MěDK Elektra na oblíbenou taneční zábavu s dechovkou. Od 19:00 tu zahraje Boršičanka Antonína Koníčka. V sobotu se dopoledne sjedou do Luhačovic milovníci klasických vozů Porsche. Zhruba třicítka nablýskaných sporťáků bude k vidění od 10 do 12:30 na promenádě od Najády k Jurkovičovu domu. Také v sobotu od 14 hodin se uskuteční vernisáž nové dlouhodobé výstavy před luhačovickou radnicí. Čemu se bude na tradice zaměřená expozice věnovat, prozrazuje její název: Svatba na luhačovickém Zálesí. Tradiční kulturu si během soboty lidé vychutnají od 15 hodin také na Lázeňském náměstí v programu připraveném souborem Malé Zálesí. V neděli kromě Luhačovické poutě s bohoslužbou, kolotoči a jarmarkem lidé nepřijdou ani o oblíbený kolonádní koncert na pódiu před Společenským domem. Vystoupí tam od 16 hodin dechová hudba Vlčnovjanka.

tz.

 

 

 

, , , ,
F