Home » ZPRÁVY » MĚSTO LUHAČOVICE » Luhačovice ožívají, lidé opět přijíždějí na lázeňské pobyty

Luhačovice ožívají, lidé opět přijíždějí na lázeňské pobyty

První klienti už dorazili do Luhačovic na obnovené lázeňské léčebné pobyty a postupně jich má přibývat. Nejkrásnější moravské lázeňské město tak znovu ožívá a opět se stává důležitým místem, které mnoha lidem pomáhá navracet jejich zdraví. Za největšího poskytovatele léčebné péče ve městě popsal situaci ve středu 29. dubna Jiří Dědek, výkonný ředitel Lázní Luhačovice, a.s.

„Dnes a zítra nastupují klienti na pobyty v dětské léčebně Vítkov, v neděli, pondělí a úterý nastupují pacienti na Palace a Moravu. Samozřejmě v souladu se všemi opatřeními, jako je ubytování jen po jednom člověku na pokoji pokud nejde o rodinné příslušníky nebo dodržování odstupů dva metry při stravování,“ uvedl Dědek.

Kapacity zařízení se zatím naplní i v souvislosti se zavedenými opatřeními jen z části. „Na Vítkov, kde je 110 lůžek přijíždí cca 70 klientů, na Palace s běžnou kapacitou 230 Lůžek nastoupí 130 klientů,“ nastínil Dědek. Někteří pacienti zamíří na Moravu a příští týden se má rozjet i další objekt. „Předpokládáme otevření dětské léčebny Miramonti, tam by mělo jít také o nějakých 70 klientů, což jsou malé děti s maminkami, stejně jako v případě Vítkova,“ doplnil Dědek.

Že se mimořádně dbá na hygienická opatření, je evidentní už při přijímání pacientů.

„S pacienty se komunikuje, posílá se jim předem dotazník, kde potvrzují, že netrpí žádnou infekcí, nemají problémy. Když přijedou, přicházejí na tzv. filtr, tedy nevstupují přímo do objektu, kde jsou ubytovaní. Dříve na vyčleněném místě absolvují pohovor se zdravotní sestrou, změří se jim bezkontaktně teplota. Až tím procesem projdou, teprve se jim dá označení ve formě náramku, který opravňuje vstup do lázeňského objektu. Do něho žádní lidé mimo zaměstnance a klienty nemohou,“ popsal výkonný ředitel Lázní Luhačovice.

Některá opatření zavedli i nad rámec vládních nařízení, která specifikují podmínky pro poskytování lázeňské péče v současnosti. „Není například nařízeno, abychom měřili teplotu pacientům každý den, ale i tohle z preventivních důvodů děláme,“ poznamenal Dědek. V souvislosti s příjezdem hostů se do provozů firmy samozřejmě vrátila část zaměstnanců, což je velmi podstatné nejen pro akciovou společnost ale i pro město a okolí. Lázeňské společnosti zde totiž patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům.

Ve středu 29. dubna dorazili první noví pacienti po nucené výluce také do Lázeňského léčebného domu Praha, dalšího z poskytovatelů lázeňské péče v Luhačovicích.

„První už dorazili, do konce týdne nám má přijet 25 klientů,“ uvedla majitelka LLD Praha Anna Kneblová. Jak dodala, původně jich ale mělo být více, ale někteří pobyt po návštěvě svého lékaře pobyt zrušili nebo přeložili. „Nechápu to, ať se na mě obvodní lékaři nezlobí. Už jsem psala i na svaz lázní, jestli by se o tom někde nezmínili, že pokud Ministerstvo zdravotnictví vydá přísné hygienické podmínky, tak rozhodně je tu teď ještě bezpečněji, než jakmile se vše rozvolní a najedeme do plného provozu,“ poznamenala Kneblová.

Zatímco někteří lidé se schválenými návrhy lázeňské péče možná s odjezdem do lázní váhají, jasno měla hned paní Marie Hrnčířová, která dorazila 29. dubna jako první pacientka do LLD Praha. „Mám velkou radost, že se pobyty obnovily, čekala jsem na to. Jezdím sem jednou do roka a vždycky se na to těším. Ten původní termín jsem měla mít už dřív, najednou mi v pátek volali, že budu moci přijet, tak jsem byla strašně ráda,“ sdělila seniorka, která přijela z Pelhřimova. Jak dodala, do Luhačovic jezdí už řadu let. V posledních době právě do LLD Praha, kde je velmi spokojená. Na čtyřtýdenní pobyt v Luhačovicích se velmi těší.

O tom, že ráda přijede, byla hned rozhodnuta.

„Rozumný člověk to neodmítne, vím že mi lázeňská léčba pomáhá. Léčím se s astmatem a dýchacími potížemi a pobyt mi udělá vždycky moc dobře. Koronaviru se nebojím, tím se člověk může nakazit kdekoliv, třeba v obchodě. Opatření nás omezují i doma, nosit roušky se musí, tak ji raději budu nosit v lázních,“ poznamenala seniorka.

I přes řadu zavedených opatření zatím lázeňské společnosti v některých případech narážejí na určitou obavu zejména starších klientů, vydat se teď do lázní. Podle ředitele Lázní Luhačovice obvolávaných klientů dospělého věku odmítla zhruba polovina. „ Jiné je to u dětských pacientů s doprovodem, tam jsme naopak zaznamenali většinou zájem přijet,“ poznamenal Dědek. Že bude zájem i mezi dospělými pacienty větší, věřili i v třetí z lázeňských společností působících v Luhačovicích, jak za Royal Spa uvedla ředitelka Lázeňských hotelů Miramare Veronika Záhorská. „Nejde to tak lehce, jak jsme si mysleli, když jsme předpokládali, že budou lidé natěšení, budou chtít změnu prostředí. Někteří mají obavy jet do lázní, takže budeme otevírat, ale v poměrně malém počtu,“ uvedla Záhorská. Do jejich zařízení mají první klienti teprve přijet. „V Luhačovicích máme kapacitu asi 300 lůžek. S tím, jak mohou být na pokoji ve více lidech jen rodinní příslušníci, jinak všichni po jednom, se kapacita samozřejmě snižuje. Příští týden začneme na nějakých 60 lidech. Postupně podle zájmu by se to mělo zvedat,“ věří Záhorská. Jak dodala, i v jejich zařízení jsou ale na příjezd pacientů nachystáni, a to i nad rámec povinných opatření. „Všichni mají roušky a další ochranné pomůcky, máme spoustu desinfekce, všude budeme mít rozestavené velké desinfekční stojany. Máme také speciální plán, jak často se budou dezinfikovat pokoje,“ nastínila Záhorská. Jak dodala zajištění bezinfekčnosti prostor chtějí řešit mimo jiné použitím ozónu. „Máme tu ale i UV lampy, které jsme používali už dříve k desinfikování prostředí třeba na inhalacích. Tak máme plán, že se budou převážet po prostorách, kde se vyskytuje nejvíc lidí,“ nastínila Záhorská. „Připravujeme se intenzivně a budeme velmi dbát v první řadě na bezpečnost našich klientů, ale i našich zaměstnanců a budeme věřit, že se celková situace bude dál zlepšovat,“ dodala Záhorská.

Luhačovice jsou na příjezd hostů připraveny.

Že se mohli do Luhačovic opět vydat klienti lázní a brzy přibydou i hosté běžných hotelů, těší také starostu Marina Ležáka. „Těšíme se na všechny návštěvníky, město je připraveno a všechna korza a ulice jsou na jejich příjezd patřičně přichystány. Najdou Luhačovice takové, jak jsou na ně zvyklí,“ sdělil starosta. Oživení ve městě už teď přineslo otevření většiny veřejných pítek minerálních pramenů. Město v pondělí zpřístupní turistické infocentrum a knihovnu. Od 8. května by se pak podle ředitele Lázní Luhačovice měla otevřít i hala nejznámějšího luhačovického pramene Vincentka, který je ale už teď všem k dispozici v pítku uprostřed kolonády. Atmosféru lázeňského města by pak mělo ještě více oživit už brzy plánované otevření zahrádek, restaurací a povolení některých kulturních akcí. Už nyní si lze koupit při procházce Luhačovicemi na několika místech občerstvení „přes okénko“.

tz.
Autor: Nikola Synek

 

, , , , ,
F