Home » ZPRÁVY » KULTURA » Město Luhačovice opět zve na Otevírání pramenů, i letos očekává tisíce návštěvníků

Město Luhačovice opět zve na Otevírání pramenů, i letos očekává tisíce návštěvníků

Folklorní průvod se svěcením pramenů, jarmark, spolek Calma v historických kostýmech, přehlídka automobilových veteránů, koncert Janka Ledeckého ale třeba i společné cvičení jógy a tai chi v lázeňském parku. Lákadel, která nabídne letošní Otevírání pramenů, je spousta. Na dny 10. až 12. května zkrátka město Luhačovice ve spolupráci s řadou partnerů připravilo k zahájení hlavní lázeňské sezóny velmi bohatý program. „Program je velmi pestrý a věříme, že zaujme návštěvníky každého věku, včetně rodin s dětmi,“ poznamenala za organizátory ředitelka Městského domu kultury Elektra Hana Slováková.

Nejkrásnější moravské lázně proto o druhém květnovém víkendu očekávají tisíce návštěvníků, pro které letos nachystali organizátoři také příjemnou novinku spojenou s parkováním. „Poprvé bude fungovat pro návštěvníky kyvadlová doprava mikrobusy od záchytných parkovišť do centra. Parkoviště přitom budou opět zřízena na příjezdu do města ve směru od Uherského Brodu. S fungováním odstavných parkovišť pomohou i dobrovolní hasiči. Na dopravní situaci v centru dohlédnou samozřejmě strážníci Městské policie, kteří budou ale také daleko intenzivněji kontrolovat, zda lidé parkují tam, kde je to dovoleno,“ doplnila Slováková. Návštěvníků se přitom očekávají jako v minulých letech tisíce. „Se stále bohatším programem této akce bývá v posledních letech jejich počet obvykle kolem 10 tisíc,“ doplnila Slováková. I když se podobné oslavy přírodního bohatství v podobě přírodních minerálních pramenů rozrostly takovým způsobem až v poslední době, slavnosti spojené s prameny tu mají bohatou tradici jdoucí daleko do historie.

„Už naši předkové si byli vědomi významu pramenů, studánek, které pro ně byly životně důležité. Většinou s příchodem jara probíhaly oslavy spojené s vodou. Zahajování sezony koncem 19. století probíhalo před kaplí svaté Alžběty na Lázeňském náměstí. Novodobou tradici svěcení pramenů obnovil folklorní soubor Malé Zálesí na přelomu 80. a 90. let 20. století, a je spojena především s mimořádnou osobností folkloristky Věry Haluzové. Z jejích folklorně dramatických pásem inspirovaných lidovými zvyky vychází dramaturgie programů částečně i v letošním roce,“ nastínila Slováková.

 

A na co vše se mohou lidé na letošním Otevírání pramenů těšit?

Pátek 10. května

Návštěvníci si užijí odpoledne pouliční jarmark s programem a večer mohou zajít na koncert Janka Ledeckého.

Sobota 11. května

Dopoledne bude odpočinkové a relaxační, v lázeňském parku se bude cvičit jóga, tai chi, zahraje relaxační hudba. Odpoledne bude plné historických automobilů, kostýmů, bicyklů a na podiu vystoupí výborná kapela Golden Deliciousband. Večer patří tradičně besedě u cimbálu.

Neděle 12. května

Programy zahájí slavnostní mše svatá. Po ní půjde od pramene k prameni průvod a luhačovický farář Hubert Wojcik jednotlivá zřídla posvětí. Začne se u pramene svatého Josefa, který prošel letos kompletní opravou. Po dvou letech bude moci dostat svůj zelený věneček i znovu zprovozněná Ottovka. Průvod bude pokračovat k prameni

Dr. Františka Šťastného, dále na lázeňské náměstí, kde posvětí pramen Nový Jubilejní. Z důvodu probíhající rekonstrukce kolonády a haly Vincentka bude odtud přesunuta slavnost jinam. „Pásmo s Vodolenkou se proto odehraje na podiu před Společenským domem a na věneček si bude muset nejznámější Luhačovický pramen Vincentka počkat až po rekonstrukci,“ vysvětlila za organizátory Slováková. Průvod se poté zastaví u fresky Cyrila a Metoděje u Jurkovičova domu a bude tradičně zakončen u kaple svaté Alžběty, zde bude také od 10.00 až do příchodu průvodu vystupovat folklorní soubor. Všechny soubory se představí divákům na podiu před Společenským domem v odpoledním programu, který začíná ve 14.00. Celou akci tam pak uzavře koncert skupiny Cimballica.

Prameny 2019

tz.

, , ,
F