Home » ZPRÁVY » MĚSTO LUHAČOVICE » Luhačovice hostily celostátní setkání zástupců infocenter, samy mají jedno z nejlepších „íček“ v ČR

Luhačovice hostily celostátní setkání zástupců infocenter, samy mají jedno z nejlepších „íček“ v ČR

Do Luhačovic zavítali 4. a 5. dubna zástupci turistických infocenter ze všech koutů republiky. Konalo se tu totiž setkání členského fóra Asociace turistických informačních center ČR (A.T.I.C.), která v letošním roce slaví čtvrtstoletí fungování. Na setkání dorazilo na 160 účastníků ze stovky zařízení. Hlavním dějištěm akce byl dům kultury Elektra, jehož součástí je právě také Městské turistické informační centrum. To se díky úrovni služeb pyšní nejvyšší klasifikací A, která byla v republice udělena pouze dvacetkrát. Pracovnice luhačovického „íčka“ měly také zásadní podíl na organizaci bohatého programu fóra.

Při samotném zahájení všechny účastníky přivítal starosta Luhačovic Marian Ležák. Ten při svém projevu vyjádřil úctu všem, kteří pracují v cestovním ruchu takto v „první linii“ a jejichž schopnosti turisté okamžitě hodnotí.

„Infocentra jsou pro turistický ruch nepostradatelná a jejich výborné fungování je pro spokojenost návštěvníků města či obce zásadní. Jsem proto velmi rád, že naše íčko funguje na jedničku a také že jeho pracovnice tu skvěle přichystaly program pro své kolegyně a kolegy. Podařilo se  jim představit tou nejzajímavější formou Luhačovice, jako jednoho z lídrů cestovního ruchu s významem daleko přesahujícím náš region. Jako perlu Moravy, která svým návštěvníkům dokáže nabídnout nejen krásy města a přírody, ale taky bohaté vyžití. Jsem zároveň rád, že na přípravě akce aktivně spolupracovali místní podnikatelé,“ ocenil starosta Ležák.

Na setkání A.T.I.C. v Elektře se totiž zdaleka neprobíraly jen interní záležitosti této oborové organizace jako zpráva o hospodaření, zpráva o činnosti a další. Představily se také společnosti neodmyslitelně spojené s nejkrásnějším moravským lázeňským městem. Ať už šlo o nejvýznamnější zdejší společnost v oblasti cestovním ruchu Lázně Luhačovice, a.s. nebo firmu Vincentka, a.s. stáčející nejznámější místní léčivou minerálku. Účastníci setkání se seznámili ale i s dalšími subjekty týkajícími se jejich oboru. Například šlo o prezentaci nakladatelství zaměřeného na vydávání turistických map, firmu nabízející netradiční reklamní předměty nebo časopis zaměřený na tuzemský cestovní ruch a další. Nad zajímavými tématy nechyběla diskuse.

Důležitý byl ale také doprovodný program, který nabídl všem účastníkům řadu inspirativních momentů pro jejich práci. Luhačovické infocentrum pro ně totiž připravilo komentované prohlídky města zaměřené nejen na lázně nebo stáčírnu Vincentky, ale také na další turistické atraktivity. Například šlo o návštěvu funkcionalistického hotelu Radun, zážitkovou ochutnávku v místní pražírně kávy nebo zavítání do zdejšího muzea a unikátní minigalerie rozhleden. Osobní zkušenosti si účastníci vyměňovali také při neformálním společenském večeru, kde nechybělo vystoupení taneční sekce Luhačovického okrašlovacího spolku Calma. Luhačovické infocentrum zkrátka připravilo pro své kolegy z oboru pestrý inspirativní program vycházející z vlastních bohatých zkušeností, kterých každoročně využívá stále více návštěvníků, jejichž počty jdou do desetitisíců. Luhačovické „íčko“ navštívilo jen za loňský rok přes 72 tisíc klientů, z toho bylo slovensky mluvících 637, anglicky 126, německy 208.

Přitom o deset let dříve bylo klientů dohromady necelých 56 tisíc. Vzrůstající zájem o práci infocenter celorepublikově potvrdil také prezident A.T.I.C. Pavel Hlaváč. Současná čísla jejich návštěvnosti jsou opravdu mimořádná.  „Do asi 400 informačních center, které jsou v ČR, přijde ročně na 7 milionů návštěvníků z tuzemska a 2 miliony zahraničních hostů,“  přiblížil Hlaváč. Spokojený může být také se vzrůstající kvalitou práce infocenter. Ta sice provozují obce a města, ale na jejich zlepšování prostřednictvím různých setkání, školení a díky kontrole kvality pomocí tzv. mystery shoppingu se podílí právě oborová organizace. „Za 25 let našeho fungování se tak jejich úroveň zvedla nejméně o 60 až 70 procent,“ zhodnotil Hlaváč.

Skvělá práce těchto zařízení se proto samozřejmě odráží i na kvalitě celkové nabídky pro turisty. A to i díky intenzivní spolupráci s dalšími subjekty turistického průmyslu. Pracovnice Luhačovického „íčka“ tak například v poslední době zavedly společné semináře, kde pomáhají školit své kolegyně z recepcí místních hotelů.

infocentra6

 

Foto: J. Dostál
tz.

 

,
F