Home » ZPRÁVY » KULTURA » Na festivalu Písní a tancem vystoupí i folklorní soubory z Polska a Německa

Na festivalu Písní a tancem vystoupí i folklorní soubory z Polska a Německa

Už pětadvacátý ročník Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem se uskuteční od pátku 15. září do neděle 17. září. Akce jako již tradičně nabídne vystoupení řady dětských folklorních souborů nejen z různých míst České republiky, ale i ze zahraničí.

„Tentokrát přivítáme také německý Thuringer Folklore Tanzensemble Rudolstadt, polský soubor Biskupianie Krobi a slovenský folklór bude reprezentovat Limbora Prečín,“ poznamenala starostka Luhačovic Marie Semelová. Ta je zároveň předsedkyní výboru zapsaného spolku Kulturní Luhačovice, který ve spolupráci s řadou partnerů festival pořádá.

Úvodní den akce bude patřit jako obvykle zahájení s vystoupením souborů v Pozlovicích, sobota a neděle pak nabídnou návštěvníkům řadu programů v Luhačovicích. „V sobotu se návštěvníci mohou těšit od 9 do 17 hodin na Jarmark venkova na Lázeňském náměstí, během dne nebude chybět festivalový průvod souborů, které se sem vydají od pošty a poté předvedou komponovaný program My jsme malí řemeslníci,“ podotkla Semelová. Součástí druhého dne festivalu bude také tentokrát představení finalistů soutěže Vesnice roku a vyhlášení vítězů. Dá se tak předpokládat, že jako v předchozích letech do Luhačovic dorazí desítky občanů z obcí, které se o titul Vesnice roku 2017 budou ucházet, aby svou obec fanděním podpořili. Soutěži bude věnována i doprovodná výstava v hale Vincentka. Právě v souvislosti se soutěží Vesnice roku bylo vybráno téma sobotního komponovaného pásma. „Přes den se koná i jarmark a je tu prezentace obcí. A v každé obci byli řemeslníci a s tím spojené zvyky. Rozhodli jsme se proto pásmo udělat z různých tanců a zvyků spojených s řemesly, což nám přijde jako vhodné doplnění k Vesnici roku,“ vysvětlila Eva Janíková, která má spolu s manželem Přemyslem komponované programy festivalu na starost.

V neděli festival nabídne po dopolední Mši svaté od třinácti hodin Folklorní hry před Kinem Elektra. „Ve spolupráci s DDM Luhačovice si budou moct různých her užít nejen děti z řad návštěvníků, ale pobaví se při nich jistě i malí členové zúčastněných souborů,“ doplnila starostka Semelová. Po zábavném dovádění bude následovat od 15 hodin opět festivalový průvod od pošty k hlavnímu podiu na Lázeňském náměstí. Tam program festivalu uzavře od 16 hodin další komponované pásmo v podání folklorních souborů. Tentokrát ponese název Voda, voda, voděnka. „K Luhačovicím patří léčivé prameny, ale obecně se v Luhačovském Zálesí v řadě písní zpívá o vodě snad ve všech jejích skupenstvích. Jde třeba o písně o dešti, představíme v pásmu samozřejmě vystoupení k otevírání pramenů, ale také k otevírání studánek,“ podotkla za organizátory Janíková s tím, že do komponovaných programů budou povahou svých vystoupení zapojeny všechny přítomné soubory z ČR. Z tuzemských souborů se letos mimo jiné představí například Děcka z Buchlovic nebo Vizovjánek, nebudou samozřejmě chybět ani soubory z Luhačovic a nejbližšího okolí. Představí se tak i Malé Zálesí Luhačovice nebo soubor Leluja z Provodova a Řetechova. Publikum se má rozhodně na co těšit a příznivci folklóru si jistě přijdou na své. „Program i zastoupení souborů je pestré, a proto věřím, že se také letošní 25. ročník festivalu skvěle vydaří a srdečně na něj všechny zvu,“ uzavřela starostka.

Atmosféru festivalu, který je celý přístupný zdarma, obvykle umocňuje příjemné počasí babího léta. Pokud by tomu tak letos nebylo, organizátoři jsou připraveni v případě vytrvalého deště přesunout operativně hlavní venkovní programy z Lázeňského náměstí do Městského domu kultury Elektra. Festival by se nemohl uskutečnit bez řady partnerů a podporovatelů. K těm, kdo kromě města Luhačovice akci nejvýrazněji podpořili, patří Zlínský kraj, Nadace Agrofert a Nadace Synot.

lA2NwaUD_rq6qbfsMtg2ZSDDeON2BuwR3BJLfcNGYN_ODcSHbx8HEEIxhDtOvZDHa0mcU1U

tz.
Město Luhačovice

 

, ,
F