Home » ZPRÁVY » KRIMI » Chaty v okolí Pozlovic kontrolují policisté na koních i psovodi

Chaty v okolí Pozlovic kontrolují policisté na koních i psovodi

Mnoho majitelů chat své přechodné obydlí na zimu opouští a vrací se zpět zase až na jaře. Po tu dobu jsou tyto objekty opuštěné a tedy i lákavé pro zloděje.
Starost o zabezpečení svého majetku musí mít především sami chataři, avšak v nepravidelných intervalech se v chatových oblastech objevují i policisté Krajského ředitelství policie Zlínského kraje. Mimo jiné jsou to především policejní kynologové a příslušníci jízdní policie. Tak tomu bylo v průběhu uplynulých dnů i v okolí Pozlovic na Zlínsku.

Policisté a jejich čtyřnozí kolegové se zaměřili na chaty stojící nad nedalekou přehradou, u kterých měli za úkol zkontrolovat, zda jsou dostatečně zabezpečeny. Na kliky vchodových dveří navíc umístili visačku se základními preventivními pravidly a s informacemi, ve který den chatu zkontrolovali.
Visačky byly pořízeny na základě projektu Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, jehož financování bylo zabezpečeno z Programu Ministerstva vnitra v oblasti prevence kriminality na rok 2016.
Kontroly chat a rekreačních objektů se ve Zlínském kraji konají nepravidelně v průběhu celého roku.
O tom, jak důležité je kvalitní zabezpečení rekreačních objektů, napovídají i statistické údaje z letošního roku. Letos lidé napříč Zlínským krajem oznámili bezmála 60 vloupání  do chat, což je však zhruba o 30 případů méně, než ve stejném časovém období roku 2015.

Majitelé rekreačních objektů by při prevenci před krádežemi měli dodržovat několik základních pravidel. V chatách by například neměli nechávat žádné cennosti, nejčastěji si totiž zloději vybírají elektroniku, zahradní nářadí, apod. Škoda, která krádeží vznikne, se pak klidně může pohybovat řádově v desítkách tisíc korun. Chatu musí majitelé dostatečně zabezpečit. Vše uzavřít, uzamknout, popřípadě si pořídit zabezpečovací zařízení nebo mříže do dveří i oken. Kdo to chce zloději opravdu znepříjemnit, měl by po konzultaci s odborníkem investovat také do elektronického zabezpečení a bezpečnostních kamer. I přesto se ale může stát, že objekt navštíví nezvaný host. Pokud se na místě již nenachází, je nutné okamžitě informovat policisty, nic neuklízet a zbytečně se kolem chaty nepohybovat. Naopak v situaci, kdy na zloděje narazí přímo při činu, nedoporučujeme snažit se jej svépomocí zadržet. Ve snaze uprchnout z místa činu může být i „prostý“ zloděj nebezpečný. Nechte jej proto odejít, zapamatujte si jeho vzhled, barvu oblečení a popřípadě nějaký detail, který by mohl pomoci pachatele snáze identifikovat. Policistům také pomůže určení směru úprku, informace o tom, jestli je pěšky nebo má poblíž vozidlo, apod.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

tz.
nprap. Petr Jaroš
Foto: PČR

 

 

,
F