Home » ZPRÁVY » LÁZNĚ LUHAČOVICE » Přivezte si z Lázní Luhačovice originální dárky

Přivezte si z Lázní Luhačovice originální dárky

Nectarium - pohárek Lázní Luhačovice, a.s.

Lázně Luhačovice mají od letošní sezóny svůj vlastní unikátní lázeňský pohárek. Nese název Nectarium, Luhačovický kvítek a jeho autorkou je studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Adéla Chorá, která nejlépe splnila hlavní kritéria designérské soutěže, tedy originalitu a inovaci. Svůj pohárek Nectarium stylizovala do podoby lučního kvítku. Nectarium je místem, kudy se na povrch rostlin dostává nektar, v případě pohárku neméně vzácná minerální voda. Pohárek má jednoduchý tvar, a přesto je hravý a originální. Do jeho středu je vsazeno brčko, které napodobuje pestík květu. Tvar nádobky je čistý a příjemně se drží. Je vyroben z vysoce kvalitního porcelánu. Pití Vincentky, Ottovky i Aloisky je základem lázeňské léčby v Luhačovicích. Minerální vody se pijí nalačno nejlépe ráno před snídaní a odpoledne před večeří.

Prodej pohárku je omezen pouze na zařízení akciové společnosti Lázně Luhačovice. Lázeňský pohárek Nectarium v dárkovém balení je k dostání – v recepcích hotelů Alexandria, Jurkovičův dům, Dům B. Smetany, Jestřabí, Palace, Morava a Společenském domě, v prodejně cukrovinek na kolonádě vedle haly Vincentka a v cestovní agentuře Luhanka. Hosté akciové společnosti si mohou zakoupit pohárek Nectarium v dárkovém balení za zvýhodněnou cenu. Lázeňský pohárek Nectarium je hezkým dárkem z lázní. Zatím bylo vyrobeno 1 000 kusů tohoto výjimečného pohárku.

Minerální voda Vincentka a produkty s jejím obsahem se těší mimořádné oblibě

Nejznámější minerální pramen vyvěrající v Lázních Luhačovice, proslulá Vincentka, se stala praktickým dárkem i suvenýrem, který si návštěvníci odvážejí z Luhačovic v podobě různých balení. A nejenom minerální vodu, ale i sady výrobků obsahujících Vincentku. Tyto léčivé sady vyrábí akciová společnost Vincentka Luhačovice, která má zároveň práva na její plnění do lahví. Společnost Vincentka neustále rozšiřuje počet svých doplňkových výrobků řady Vincentka, ve kterých využívá jedinečné složení léčivé minerální vody. Originální suvenýry a výrobky z Vincentky jsou k dostání nejen v obchůdcích na kolonádě, ale prakticky v celém městě a okolí. Prodávají se v obchodech se suvenýry, drogériích, ale i na recepcích hotelů a penzionů. Dokonce Vincentku v 0,7 l lahvích pro velký zájem prodává i samotná akciová společnost Vincentka přímo ve své administrativní budově v Luhačovicích. Návštěvníci si ji odnášejí v celých kartonech, které si dávají do kufrů aut při odjezdu z Luhačovic. Dělají tak po skončení léčení, nebo se zde zastaví během návštěvy Luhačovic. Vincentka se tam prodává zhruba za polovinu ceny, za jakou je možné ji dostat v prodejnách, či lékárnách v ČR. Kromě plnění minerální vody do lahví, se prodává také v nosních sprejových aplikátorech a jako koncentrát na výplach dutin. Ve spolupráci s farmaceutickou firmou se z ní vyrábějí finální produkty. Přidává se jako koncentrovaná sůl i do pastilek, zubních past, sirupů, hydratačních krémů a sprejů Vincentka. Praxí je ověřeno, že pozitivní účinky se zachovají i ve výrobcích. O pastilky je poměrně velký zájem, hlavně v ČR. Oceňují je především umělci a lidé, kteří pracují s hlasem – zpěváci, herci, moderátoři, spíkři, učitelé… Všichni ti, kteří si namáhají hlasivky. Balená Vincentka se používá i v některých zdravotnických zařízeních (i na Slovensku) především k inhalacím a výplachům, především pro alergiky.

V lázeňství se Vincentka používá v Lázních Luhačovice, a. s., zejména při inhalačních a pitných kúrách při nemocech dýchacích cest, hlasivek, poruchách látkové výměny, žaludečních vředech, chorobách dvanácterníku, při chronické pankreatitidě a diabetu. Obsahuje ionty sodíku, draslíku, vápníku, lithia, hořčíku, fluóru, chlóru, jódu a železa. Železo je však před stáčením do lahví odstraňováno. Vincentka je 100 % přírodní produkt. Je to velmi silně mineralizovaná, jodová uhličitá minerální voda z přírodního léčivého zdroje, hydrogenuhličitan-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny borité, studená, hypotonická. Celková mineralizace dosahuje 9854 mg/l.

Vincentka je označována také jako „lék našich babiček“. Její léčivé účinky prověřila staletí. Je vhodná jako doplněk při detoxikaci organismu, jako cenný zdroj jódu a jiných důležitých minerálů potřebných pro zdravý životní styl. Obsahuje biogenní prvky, jakými jsou lithium, rubidium, cesium, měď, zinek, vanad, chrom, kobalt ve fyziologickém poměrném zastoupení. Vincentka je vhodná jako přírodní doplněk výživy pro sportovce, děti, těhotné ženy a rekonvalescenty. Umožňuje rozpouštění hlenů na sliznicích dýchacích cest, žaludku a střevech svým obsahem a vyvážeností minerálních solí a biogenních prvků. Na Vincentku jsou obyvatelé Luhačovic patřičně hrdí. První písemná zmínka pochází z roku 1669, kdy fyzik a lékař Jan Ferdinand Hertod z Todtenfeldu vydal písemnou zprávu o chemickém složení luhačovické vody, o způsobech pitné kůry a o úspěšných výsledcích. Od roku 1780 se Vincentka vozila i do Vídně. V roce 1820 byla u pramene Vincentky postavena první plnírna lahví a vyvezlo se 160 000 ks 0,5 l lahví. Obliba Vincentky i ostatních produktů obsahující léčivou minerální vodu stále vrůstá a Vincentka dobývá i zahraniční trhy – vyváží se na Slovensko, do Číny, Ruska, na Ukrajinu, do Estonska a Maďarska.

Luhačovická bylinná

Luhačovická bylinná je likér, který vzniká z 13 druhů bylin, koření a mladých smrčkových letorostů z okolních lesů. Je známo, že byliny působí příznivě na trávení a zlepšují funkci dýchacích cest. Originální receptura obsahuje mimo jiné květ divizny, heřmánek, mátu peprnou, pelyněk, kmín, skořici, hřebíček a pomerančovou kůru. Své jméno získala od proslulých lázní, které leží v blízkosti Vizovic. Zde se stala nedílnou součástí lázeňského koloritu. Výjimečná jemnost, vůně bylin a lahodná sladkohořká chuť Luhačovické bylinné byla oceněna v roce 1996 na potravinářské výstavě Siesta v Praze zlatou medailí.

suveniry

tz.
Foto: Lázně Luhačovice

 

 

, ,
F