Home » ZPRÁVY » KULTURA » Otevírání pramenů 2016: Oblíbený venkovní program i koncert Lucie Bílé

Otevírání pramenů 2016: Oblíbený venkovní program i koncert Lucie Bílé

PRAMENY2016

Tisícovkami lidí každoročně navštěvované Otevírání pramenů, které vždy počátkem května symbolicky zahajuje v Luhačovicích hlavní lázeňskou sezónu, nabídne návštěvníkům i letos bohatý program, který se tentokrát uskuteční v termínu od pátku 6. do neděle 8. května. Nebude v něm chybět jako obvykle řada venkovních akcí, jako koncerty, jarmark nebo pouliční divadlo a samozřejmě ani nedělní putování po pramenech s folklorními vystoupeními a svěcením zřídel. Lidé mohou ale zavítat také na koncert snad největší hvězdy české populární hudby Lucie Bílé.

„V pátek odpoledne se představí na Lázeňském náměstí koncertem world music skupina Noet a sbor Do pohody. Večer pak v Městském domě kultury hudby Elektra vystoupí Lucie Bílá v recitálu spolu s klavíristou Perem Maláskem,“ nastínila dramaturgyně akce Regina Bittová.

V sobotu čeká návštěvníky letošního Otevírání pramenů celodenní jarmark na vloni krásně opravené ulici Dr. Veselého a samozřejmě také řada vystoupení na Lázeňském náměstí.

„V průběhu dne zahrají skupiny Afrikana, dále zejména dětem určené Příběhy kluka Bombarďáka a představí se také zlínští Golden Delicious,“ vyjmenovala Bittová. Návštěvníci se mohou těšit ale i na pouliční divadlo. „Od půl třetí Divadlo Nori Sawa zahraje nevšední představení Vlkoryb, ve kterém nejdravější česká loutka vypluje z mořských vln. Naštěstí japonská Karkulka není žádná naivní holčička a babička nadarmo necvičila bojové umění. Takže se diváci mají určitě na co těšit. O hodinu později pak vystoupí soubor Long Vehicle Cirkus s představením Gagsterka,“ poznamenala Bittová. V průběhu dne budou lidé také moci v lázeňském areálu sledovat letové ukázky dravců a sov, k dispozici jim bude Secesní fotoateliér Calma a i letos budou moci obdivovat historické bicykly, motorky a automobilové veterány. Jejich konvoj vyrazí v půl druhé odpoledne od požární stanice k Jurkovičovu domu, kde pak budou vystaveny. V sobotu se uskuteční i odpolední vernisáž v Hale Vincentka, kterou začne výstava Luhačovický lázeňský pohárek. Její zahájení bude spojeno s vyhlášením vítěze designérské soutěže o návrh nové nádobky určené lázeňským hostům k popíjení místních léčivých vod.

Otevírání pramenů tradičně vyvrcholí jejich svěcením v neděli 8. května. Po slavnostní mši v kostele svaté Rodiny vyrazí průvod se zpěvem a muzikou místních folklorních souborů po nejznámějších pramenech, které posvětí luhačovický farář. „U jednotlivých pramenů budou vystupovat v době od 10 do 12 hodin hostující folklorní soubory, takže ideální z pohledu návštěvníka je vybrat si některý z pramenů, vychutnat si zde vystoupení a počkat, až sem přijde průvod,“ sdělila Bittová. Lidé, kteří si dopoledne užijí jen některých folklorních souborů, nemusejí zoufat. „Odpoledne se všechny představí na Lázeňském náměstí od 15 hodin v programu Návrat k tradicím,“ doplnila Bittová. Letošního ročníku se zúčastní folklorní soubory Okluky z Hluku, Lipta Liptál, Bartošův dětský soubor Zlín, FS Kopa z Myjavy, Leluja Luhačovské Zálesí a Malé Zálesí Luhačovice.

Tak jako v předešlých ročnících jsou venkovní programy přístupné zdarma. Otevírání pramenů obvykle počasí přeje, ale i tak organizátoři pro jistotu počítají i s takzvanou mokrou variantou. „V případě vytrvalého deště budou programy z Lázeňského náměstí přesunuty do Společenského domu a MěDK Elektra, nedělní svěcení by se při takovéto nepřízni počasí konalo ve zkrácené formě v kostele svaté Rodiny,“ vysvětlila Bittová. Na pořádání akce se jako obvykle společně podílejí město Luhačovice, Lázně Luhačovice, a. s., MěDK Elektra, Římskokatolická farnost Luhačovice a FS Malé Zálesí Luhačovice.

PROGRAM:

Autor: Nikola Synek

 

 

, , ,
F