Home » ZPRÁVY » KULTURA » Jedenácté kolo krajské šachové soutěže

Jedenácté kolo krajské šachové soutěže

V posledním kole krajské soutěže 2015 / 2016 nás čekal celek TJ Bojkovice. V utkání, ve kterém jak se později ukázalo již o nic nešlo, jelikož z druhé ligy sestoupily dva týmy do našeho krajského přeboru, tak z naší krajské soutěže (východ + západ) sestupuje celkem pět týmů.

Tento fakt ještě před zápasem nebyl znám, protože zápasy v druhé lize se hrály souběžně s krajskou soutěží, tak se bojovalo jako „o život“, protože kdyby sestoupilo z druhé ligy do našeho kraje jen jedno družstvo, tak vítěz utkání Bojkovice – Pozlovice (v případě našeho týmu vítězství 6,5 – 1,5) zůstává v krajské soutěži. Sestava pro tento zápas se rodila velmi těžce a mezery v sestavě se nám podařilo zacelit jen za cenu nasazení dvou náhradníků a to Jurije Goši z Horní Lhoty a Jaromíra Roubalíka.

Rozdíl třídy byl však velmi vidět oba aktéři své partie prohráli jako první. Jurij se dostal s Jiřím Vaňharou po nepřesném zahájení pod obrovský tlak a nakonec podlehl. Pan Roubalík se držel proti Přemyslu Prachařovi o poznání lépe, ale nakonec nezvládl techniku a prohrávali jsme 2:0. Jiskřičku naděje vykřesal na třetí šachovnici Radim Orsák,který jak takticky tak i technicky přehrál svého soupeře Petra Vaňharu – 2:1

Vzápětí však prohrává René Lekeš a soupeř tak zvyšuje vedení na 3:1, tak to s námi začíná být špatné. René nehrál špatně, ale měl proti sobě skvělého soupeře Radima Pláška jehož ELO se pohybovalo před několika lety někde kolem 2060, takže herní úrovní mezi velmi dobrou první výkonnostní třídou a kandidátem mistra.

Mirek Krajíček ve velmi divoké partii byl donucen obětovat dámu za jezdce, ale měl skvělou souhru lehkých figur a věží a jeho soupeř Jaromír Prchla byl donucen jak se lidově říká vlézt do matu. 3:2. Velmi pěkné a efektivní zakončení od Mirka. Během týdne jeho partii rozebereme.

Za to Karel Vlach, který snad pětkrát odmítl nabídku remízy se dopouští nepřesnosti a svou partii s Jiřím Kolouchem „jen“ remizuje. Moje partie proti Josefu Valešovi, ve které mě a mému soupeři zůstaly jen dámy a šest pěšců spěje k remíze. Dalo by se to ještě hrát, ale pozice byla velmi těžká a určitě by se nedala vyhrát. A jelikož Zbyněk Kudera měl o dva pěšce méně a ačkoliv udržel remízu celkovému vítězství Bojkovic 4,5 : 3,5 – které nám přisoudilo poslední místo, se už nepodařilo zabránit.

Chtěl bych tímto všem spoluhráčům poděkovat za celou sezonu a ačkoliv se nepodařilo krajskou soutěž udržet, tak věřím že se do ní po roce znovu vrátíme.

 

MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Autor: Roman Hlavička

 

 

,
F