Home » ZPRÁVY » OSTATNÍ ZAJÍMAVOSTI » Hlasujte, kdo se stane největším hrdinou Zlínského kraje

Hlasujte, kdo se stane největším hrdinou Zlínského kraje

Neděle 14. února patřila nejen svátku všech zamilovaných, ale také startu hlasovacího období projektu Cena Salvator 2015 – Cena hejtmana Zlínského kraje. Od tohoto dne může široká veřejnost hlasovat o tom, kdo se stane největším hrdinou Zlínska. Cena Salvator je totiž ocenění pro skutečné hrdiny – ty, kteří zachránili v roce 2015 lidský život. Projekt každoročně organizují studenti Fakulty multimediálních komunikací UTB.

Během měsíčního hlasovacího období veřejnost rozhodne, kdo se stane vítězem Cen Salvator 2015 v kategoriích Občan a Dětská cena. Tipy na odvážné občany mohli lidé zasílat v nominačním období, které skončilo 8. února. Nominace přijaté do kategorie Dětská cena těší obzvlášť – několik let totiž tato kategorie své vítěze nenašla. Rok 2015 ale ukázal, že na Zlínsku žijí velmi odvážné a statečné děti.

Jedním z nich je 15letý Petr, který se se svou mladší sestrou vracel jednoho nedělního odpoledne domů, stejnou cestou jako už tolikrát. Tehdy se ale stalo něco, co by nikdo z nás nechtěl zažít. Petr uslyšel výkřik. Otočil se a spatřil ženu, která bez dechu a zakrvácená ležela na zemi. Zřejmě vypadla nebo vyskočila z okna. Ač byl Petr nejprve v šoku, zachoval chladnou hlavu, okamžitě zavolal záchrannou službu, která mu poradila, jak podat ženě první pomoc, a zůstal u ní až do příjezdu sanitky.

Velmi odvážně se zachovaly i Kristýna a Anna-Marie. Když jedno pondělí jejich spolužákům z druhé třídy skončilo vyučování, vydali se chlapci domů, cestou kolem řeky. Nejprve se jen nevinně postrkovali, ale jeden pak druhému vzal školní tašku a hodil ji do řeky. Chlapec, kterému aktovka patřila, do řeky skočil, aby tašku vylovil. Silný proud ho však stáhl a chlapeček se začal topit. Naštěstí šly kolem statečné dívky, které viděly, co se stalo. Neváhaly ani sekundu, vrhly se do vody, chlapce vytáhly a poskytly mu suché oblečení.

Skutečné hrdiny nedělají superschopnosti nebo plášť, ale jejich činy. Jedním z opravdových hrdinů je paní Adéla. Když se v říjnu roku 2015 vracela z domova pro seniory v Luhačovicích, kde pracuje jako ošetřovatelka, po cestě si všimla, že k železničnímu přejezdu u zámku přišla starší žena. Ta si stoupla do kolejiště a zůstala stát. Na přejezdu však již byly stažené závory a vysokou rychlostí se sem blížil vlak. Paní Adéla na ženu začala ihned hlasitě volat. Žena však řekla, že je to dobré… Paní Adéla neváhala, k ženě se rozběhla a strhla ji z kolejí. Hned poté místem projel rychlík. Přestože strojvedoucí situaci zpozoroval a okamžitě začal brzdit, vlak se zastavil až za místem, kde 76letá seniorka stála.

Jako pravý hrdina, který neváhá pomoci, se zachoval i pan Marek. Ten byl v prosinci roku 2015 svědkem dopravní nehody, která se stala poblíž obce Hodějice na Vyškovsku. Vozidlo, které jelo před ním, náhle změnilo směr jízdy, sjelo z vozovky a narazilo do betonové zídky. Prudký náraz vozidlo vymrštil do vzduchu a z podvozku auta vyšlehly plameny. Vůz dopadl na střechu a začal celý hořet. Pan Marek okamžitě zastavil své auto a běžel k hořícímu vraku. Ke zraněnému se snažil dostat přes dveře spolujezdce, jenže ty byly zaklíněné. Nakonec se k řidiči, který byl naštěstí při vědomí, ale v šoku, dostal a dokázal ho vyprostit i z bezpečnostního pásu vozidla. Velmi pomohl i řidič projíždějícího auta, který pomocí hasicího přístroje zpomalil rychlý postup plamenů.

Který z těchto hrdinů si 1. dubna odnese ze slavnostního galavečera Cenu Salvator 2015? O tom rozhodnete vy! Hlasovat můžete pomocí formuláře na webu www.cenasalvator.cz nebo pomocí hlasovacích boxů, které jsou umístěny u pokladny v GA Cinema ve Zlatém jablku, v 15. budově Baťova institutu a v Univerzitním centru UTB (budova rektorátu).

ViewImage

tz.
por. Bc. Libor Netopil

 

, ,
F