Home » ZPRÁVY » KULTURA » 100 let od prohlášení Luhačovic za místo léčebné

100 let od prohlášení Luhačovic za místo léčebné

Oslava 100. výročí od prohlášení Luhačovic za místo léčebné proběhne v neděli 14. června v Pozlovicích. Na počest hraběte Otto Serényiho projde Jurkovičovou alejí k přehradě historický průvod, zahrají Jazzzubs Zlín, okrašlovací spolek Calma představí dobové oblečení a v kostele sv. Martina v Pozlovicích proběhne slavnostní mše.

Oslavy, připomínající prohlášení Luhačovic místem léčebným, začnou 14. června v 10 hodin slavnostní mší svatou v kostele sv. Martina v Pozlovicích za doprovodu folklorního souboru Leluja. Odpoledne pak program pokračuje v Jurkovičově aleji, kde se bude slavnostně otevírat nově zrekonstruovaná cyklostezka vedoucí od Slunečních lázní až k přehradě. Stejnou cestou se vydá také historický průvod okrašlovacího spolku Calma, který představí nejen dobové kostýmy, ale také historická kola a sportovní oděvy, celý průvod uzavře kočár hraběte Serényiho v podání místních ochotníků. Na Luhačovické přehradě bude program pokračovat divadelní scénkou, koncertem Jazzzubs Zlín nebo módní přehlídkou historických plaveckých úborů a ukázkou dříve oblíbené vzduchoplavby. Pro rodiny s dětmi budou připraveny soutěže a hry kolem celé přehrady.

Celá akce se koná u příležitosti stého výročí prohlášení Luhačovic léčebnými lázněmi. Léčivé vlastnosti přírodních zdrojů jsou sice mezi místními známy od pradávna a jejich sílu využívali i lázeňští hosté z celého světa, zákonné prohlášení Luhačovic místem léčebným však proběhlo teprve před sto lety v roce 1915. „Výročí, které si letos připomínáme, je pro nás vzpomínkou na odkaz těch, kteří postupně budovali základy pro dnešní lázeňství. Serényiové objevili potenciál přírodního bohatství a my máme dnes jedinečnou možnost v jejich díle pokračovat. Při této příležitosti vydáváme výroční turistickou známku a na trh bude uvedena místní specialita – POZLOVSKÝ VĚTRNÍK. V rámci projektu „Otevřené brány“ se můžete při prohlídce kostela sv. Martina v Pozlovicích, ve kterém se nachází hrobka Serényiů, seznámit s dalšími zajímavostmi z našeho regionu.“ dodává k oslavám starostka Pozlovic Olga Tkáčová. Léčivé účinky místních pramenů poprvé popsal Jan Hertold v roce 1669. Tehdejšího majitele luhačovického panství, Ondřeje Serényiho, podnítila Hertoldova práce k rozhodnutí využít prameny k léčbě a ku prospěchu nemocných. Protože v té době byly Luhačovice špatně dostupné, místní voda se plnila do lahví a vyvážela se. Lázeňství se zpočátku rozvíjelo jen velmi pomalu. Teprve v 19. a 20. století začaly lázně dostávat podobu, jakou známe dnes. Neopakovatelnou atmosféru jim vtiskl architekt Dušan Jurkovič, bez jehož staveb si dnes Luhačovice nedokážeme představit.

Nedělní odpoledne u přehrady vám zpříjemní nejen lázeňské oslavy, ale také den otevřených dveří na koupališti DUHA, kam bude vstup zdarma, lodičky a šlapadla nebo projížďka na kole po trase kolem celého břehu. Luhačovická přehrada a přilehlé Pozlovice jsou totiž krásnými místy pro rodinný výlet i sport a relaxaci.

100letak-2 – kopie

 

, ,
F