Home » ZPRÁVY » LÁZNĚ LUHAČOVICE » Lázně Luhačovice navštívilo za 9 měsíců 1500 slovenských klientů

Lázně Luhačovice navštívilo za 9 měsíců 1500 slovenských klientů

Trend růstu slovenské klientely v Lázních Luhačovice, a. s., pokračoval i ve třetím čtvrtletí 2014. Za prvních 9 měsíců využilo služby největších moravských lázní celkem 1500 hostů ze Slovenska, což je o 53 % více než loni. Stejným tempem rostl i počet přenocování. Do konce letošního září přišlo do luhačovických lázní více slovenských klientů než za celý rok 2013. Slovenská klientela je tak nejrychleji rostoucím trhem. Spolu s Rakušany patří Slováci k nejčastějším zahraničním návštěvníkům. Informoval Ing. Jiří Dědek, MBA, výkonný ředitel Lázní Luhačovice, a. s.

,,Za devět měsíců letošního roku jsme zaznamenali nebývalý zájem klientů ze Slovenska ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Nárůst slovenské klientely začal už loni a pokračuje během celého tohoto roku. Nejnavštěvovanější jsou čtyřhvězdičkové hotely Alexandria a Jurkovičův dům. Vede Alexandria, jejíž služby využila téměř polovina slovenských klientů. K nejoblíbenějším pobytem Slováků se řadí prodloužené wellness víkendy, relaxační pobyty, týdenní pro seniory, ale i klasické léčebné pobyty, kde registrujeme až třikrát větší zájem než loni. Potvrzuje se tak správnost našeho záměru získat větší podíl na slovenském trhu. Potenciál slovenského trhu jsme rozeznali před třemi lety. Zvýšili jsme tam naše marketingové aktivity, účastníme se veletrhů a organizujeme Dny slovenské kultury,“ konstatoval J. Dědek.

Dodal, že Lázně Luhačovice jsou Slováky nejčastěji navštěvovanými českými lázněmi a tuto pozici si chtějí nejen udržet, ale i posílit. „Slováci jsou velmi dobrými klienty. Umějí ocenit širokou nabídku našich kvalitních služeb, chutná jim strava, kterou znají, neexistuje zde jazyková bariéra a Vincentka je u nich stejně populární jako v ČR. Navíc k Luhačovicím mají Slováci citový vztah – jsou právem hrdí na zdejší zachována díla jejich nejvýznamnějšího architekta Dušana Jurkoviče. Jeho odkaz mohou nejen obdivovat, ale v jeho budovách mohou i po sto letech strávit nezapomenutelný lázeňský pobyt. I proto mají tak v oblibě pobyt v Jurkovičově domě, který je podle nich nejkrásnější Jurkovičovou stavbou v Luhačovicích,“ uzavřel J. Dědek.

Luhačovice jsou vzdáleny od hranic se Slovenskem jen 25 km, od Trenčína 54 km a od Bratislavy 165 km. Pro Slováky jsou tak stejně dostupné jako slovenské lázně. Příznivý vliv má i jazyková a kulturní blízkost a v neposlední řadě také výhodný kurz eura.

Lázně Luhačovice a. s., navštívilo za období leden až září 2014 celkem 25 784 klientů, čímž zaznamenaly nárůst o 1 847 klientů (+ 7,7 %) ve srovnání se stejným obdobím roku 2013. Čeští samoplátci tvořily 66,9 % z celkového počtu klientů, zahraniční samoplátci 10,5 % a klienti s plnou nebo částečnou úhradou od zdravotní pojišťovny 22,6 %. Zahraniční klientela přichází i nadále především z Rakouska, Slovenska, Izraele, Německa a Ruska. Ke zvýšení návštěvnosti došlo především při pobytech hrazených zdravotními pojišťovnami a to u dospělých i dětí, kde v předchozích letech došlo k nejvýraznějšímu poklesu.

Poptávka po lázeňských pobytech se v tomto roce zvýšila. Po výrazném propadu v předchozích letech tak lázně zaznamenávají mírné oživení. Dosažené výsledky při komplexní lázeňské péče dospělých i dětí byly příznivě ovlivněny i možností léčit nové indikace, které rozšířily okruh léčených onemocnění v roce 2012. Patří k nim především léčba pohybového aparátu a nervových onemocnění u dospělých a nemoci kožní, trávicího ústrojí a onkologická u dětí. Také snížení věkové hranice pro léčbu dětí s doprovodem dospělého z 5 let na 1,5 roku mělo kladný vliv na celkové výsledky.

Akciová společnost Lázně Luhačovice má ve správě i 11 luhačovických minerálních pramenů, z nichž nejznámější jsou Vincentka, Aloiska, Ottovka a pramen Dr. Šťastného. Do všech léčebných i wellness zařízení, včetně hotelu Alexandria, je přivedena přírodní léčivá voda, která je využívána na uhličité koupele, různé druhy inhalací, kloktání a pitné kúry. O klienty se stará sedemnástičlenný tým zkušených lékařů. Výhodou pro hosty z řad pacientů je také 24 hodinová lékařská i sesterská služba, která je zajišťována jak v léčebnách pro dospělé, tak pro děti.

Návštěvníci si vychutnávají v Luhačovicích nejen tradiční lázeňské a relaxační služby, ale chodí sem i za nezapomenutelnými kulturními zážitky. Pověstné luhačovické kulturní léto má mezinárodní charakter. V Luhačovicích se dá příjemně strávit den procházkami, posezením v obnoveném lázeňském parku, ochutnáváním zdejších světoznámých minerálních vod v čele s Vincentkou a obdivováním pohádkově krásných staveb ve stylu lidové secese, které tu po sobě zanechal Dušan Jurkovič. Nejnověji se do Luhačovic chodí i za gurmánskými zážitky na srpnový Food Festival Luhačovice.

tz.
Foto: Lázně Luhačovice

laz.18.11.14

 

 

,
F