Home » ZPRÁVY » KULTURA » Do kostela se letos jezdilo i vláčkem

Do kostela se letos jezdilo i vláčkem

Již počtvrté se luhačovická farnost zapojila do projektu Otevřené brány a i letos se setkala s pozitivním ohlasem návštěvníků. Celkem si kostel sv. Rodiny během lázeňské sezóny přišlo prohlédnout 12 554 lidí (z toho 1 150 cizinců), tedy o 230 více než loňský rok. Nejvíce se vzrůstající zájem projevil během Otevírání pramenů, kdy jej spolu s kaplemi sv. Josefa, sv. Alžběty na Lázeňském náměstí a Panny Marie u Augustiniánského domu navštívilo přes tisíc hostů, což je oproti loňsku dvojnásobek.

„Stále přicházejí lidé, kteří jsou mile překvapeni možností si kostel mimo bohoslužbu i s výkladem prohlédnout. Ale objevují se už i takoví, kteří objíždějí všechny zapojené památky ve Zlínském kraji,“ shodují se průvodci. Těch se v kostele střídalo devět.

Novinkou bylo spojení prohlídky sakrálních budov s projížďkou autovláčkem. „Začínali jsme v lázních u svaté Alžběty, pokračovali přes Augustiniánský dům do Pozlovic, kde si kromě kostela mohli návštěvníci prohlédnout i hrobku hraběcího rodu Serenyiů, a celou exkurzi jsme zakončili v luhačovickém kostele,“ popsala projížďku průvodkyně Pavlína. Během cesty se zájemci mohli dozvědět také více o městě, lázních i okolních vesnicích.

Do projektu, jenž zaštituje Zlínský kraj, se v roce 2014 zapojilo celkem 25 sakrálních památek. Nově se letos návštěvníkům „otevřely brány“ například dřevěného tolerančního kostela ve Velké Lhotě nebo kostela svatého Martina v Pozlovicích.

Autor: Andrea Bublíková

Kaple

 

 

F