Home » ZPRÁVY » HZS » HZS - Slavičínsko » Lokalizace požáru zabrala téměř hodinu

Lokalizace požáru zabrala téměř hodinu

V 03:54 hodin přijal operátor tísňové linky krajských hasičů oznámení o požáru skládky odpadu mezi Slavičínem a Lipovou na Zlínsku. Podle oznamovatele byl cítit silný zápach spáleniny a bylo vidět intenzivní žhnutí.

p22756-2

Na místo události byli vysláni profesionální a dobrovolní hasiči ze stanice Slavičín, které posílily také jednotky dobrovolných hasičů z Bojkovic a Štítné nad Vláří.

Prvotním průzkumem místa události bylo zjištěno, že hoří odpad na ploše asi 100 x 50m. Hoření odpadových materiálů bylo provázeno vývinem intenzivního kouře. O situaci byli informováni pracovníci provozovatele skládky, místní samosprávy a referátu životního prostředí.

Na místo události byly následně povolány další posilové jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů ze Zlína, Luhačovic, Vlachovic a Pitína. Z centrální stanice Zlín byla vyslána i cisterna určená pro velkoobjemové hašení. V průběhu nočních a brzkých ranních hodin tak na místě zasahovalo 10 cisternových vozidel 8 jednotek požární ochrany.

Mimo vody bylo k hašení požáru využito i těžké pěny, která slouží k izolaci hořícího materiálu od přístupu vzduchu, který je nutný k procesu hoření.

V 04:58 hodin dostali zasahující hasiči požár pod svou kontrolu. Po další hodině odeslal velitel zásahu část jednotek na své stanice a bylo provedeno vystřídání směn profesionálních jednotek. Pro posílení techniky zabezpečující kyvadlovou dopravu vody byla na místo požáru v 07:39 hodin povolána jednotka dobrovolných hasičů z obce Újezd u Valašských Klobouk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

08:20 hodin
Na místě dále zasahují čtyři jednotky hasičů. které pokračují v likvidaci požáru. Na místě události jsou také vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR.

09:50 hodin
Jednotky pokračují v prolévání jednotlivých ložisek hoření. K rozebírání hromady odpadků byla provozovatelem poskytnuta i těžká technika. Podle vyjádření velitele zásahu může konečná likvidace události trvat ještě několik hodin.

12:35 hodin
V 11:23 hodin ohlásil velitel zásahu likvidaci požáru. Jednotky se vrátily na své stanice.

 

por. Bc. Libor Netopil
Foto z místa: HZS Zlínského kraje

, ,
F