Home » ZPRÁVY » OSTATNÍ ZAJÍMAVOSTI » Rovnou pod vánoční stromeček se ve zlínské porodnici narodilo šest dětí

Rovnou pod vánoční stromeček se ve zlínské porodnici narodilo šest dětí

Šest dětí, z nich čtyři děvčátka a dva chlapečci, se na Štědrý den narodilo ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati, (KNTB). Jako první toho dne přišel v 0.59 hodin na svět Dominik, za ním pak následovali Eva, zase Dominik, Evelyne, Simona a Tereza.

„Pět porodů bylo spontánních, v jednom případě jsme museli přistoupit k císařskému řezu. Všechny děti jsou v pořádku,“ řekl lékař gynekologicko-porodnického oddělení KNTB Miloslav Maule. I přes to, že měli zdravotníci dost práce, našli si chvilku, aby se všichni sešli. „Na Štědrý den byla taková svátečnější atmosféra, tak jsme si aspoň popřáli pěkné svátky,“ dodal Maule.

Fotografie-0025_1

Přes 30 lidí ošetřili na Štědrý den do rána 25. 12. zdravotníci otorhino-laryngologického oddělení (ORL) KNTB. „Nejvíc jsme ošetřovali děti se středoušním zánětem, jako ostatně každý rok. Přicházeli sem však lidé i s jinými potížemi, například se zánětem krčních mandlí nebo s krvácením z nosu. Rybí kostičky jsme vytahovali jen třem pacientům, dvěma dospělým a jednomu dítěti,“ sdělila lékařka ORL Lenka Rokytová.

Příjmovou ambulancí interní kliniky KNTB prošlo během Štědrého dne do následujícího rána 27 pacientů, z nich 11 muselo zůstat v nemocnici.

„Mezi hospitalizovanými jsou pacienti například s akutním zánětem slinivky, srdečním selháním, močovou infekcí, žilní trombózou, hypertenzí nebo starší pacienti s dehydratací,“ upřesnil lékař interny Jiří Michael Martinec.

V úrazových ambulancích skončilo na Štědrý den do rána 25. prosince 40 pacientů. Zdravotníci ošetřovali drobné i středně těžké úrazy, například pohmožděniny, zlomeniny horních a dolních končetin. Tři pacienty museli lékaři operovat.

„Na Štědrý večer jsme operovali ženu s běžným úrazem – zlomeným krčkem. Další operovanou byla žena středního věku, která na procházce uklouzla a zlomila si kotník. Mezi hospitalizovanými je i mladý muž, který si při pádu zlomil krček – u něho se na úrazu podepsal alkohol,“ řekl lékař traumatologického oddělení KNTB Miroslav Budoš.

Podle něho byly letošní „služební“ Vánoce netradiční. „Není ledovka, sníh, takže je také méně úrazů, než obvykle v tomto období bývá. Předvánoční i vánoční čas je tak pro nás v klidnějším duchu, ale tradiční zimní nápor určitě přijde,“ dodal Budoš.

tz. Karla Havlíková
tisková mluvčí KNTB

F