Home » ZPRÁVY » KORUNKA LUHAČOVICE » Zlínští hokejisté přišli do KNTB podpořit dárcovství kostní dřeně

Zlínští hokejisté přišli do KNTB podpořit dárcovství kostní dřeně

Podpořit dárcovství kostní dřeně přišli dnes do hematologicko-transfuzního oddělení zlínské Krajské nemocnice T. Bati, a. s. (KNTB), hokejisté PSG Zlín. Vzorek krve do Českého národního registru dárců kostní dřeně darovalo 17 hráčů. Akci zorganizovalo občanské sdružení Korunka Luhačovice.

„Rozšířili jsme tak projekt ‚Daruj krev s Korunkou Luhačovice‘, kdy pod naší hlavičkou chodí lidé dvakrát do roka do zlínské nemocnice darovat krev. Teď se mohli spolu s hokejisty zapojit i do podpory dárcovství kostní dřeně,“ sdělila ředitelka Korunky Veronika Záhorská.

„Jsme rádi, že hokejisté dárcovství kostní dřeně podpořili a také díky nim se dostane do povědomí veřejnosti. Je dobře, že se lidé registrují. Čím víc jich bude, tím větší jsou šance najít vhodného dárce kostní dřeně pro pacienta,“ řekla primářka hematologicko-transfuzního oddělení KNTB Yvetta Stavařová. Dodala, že akce Korunky přilákají vždy i nové dárce krve.

Dnešek byl podle ní vyhrazen pro nábor do registru dárců kostní dřeně, ale zároveň probíhalo normální darování krve.

Celkem přišlo 41 lidí, jednatřiceti z nich odebrali zdravotníci vzorek krve pro registr kostní dřeně. K darování krve se dostavila téměř dvacítka lidí, z nich 13 přišlo k odběru poprvé. Někteří z dárců krve se současně připojili k hokejistům a byl jim odebrán vzorek krve pro registr kostní dřeně.

Seznam hokejistů, kteří darovali vzorek krve do Českého národního registru dárců kostní dřeně:
Patrik Hučko, Petr Čajánek, Jiří Marušák, Marek Melenovský, Filip Čech, Bedřich Köhler, Jiří Ondráček, Martin Matějíček, Dalibor Řezníček, Tomáš Valenta, Libor Kašík, Petr Zámorský, Patrik Urbanec, Zdeněk Okál, Pavel Sedláček, Tomáš Fořt, Oldřich Horák.

IMG_1005

tz.    13. 11. 2013
Karla Havlíková
Tisková mluvčí KNTB

, ,
F