Home » ZPRÁVY » MĚSTO LUHAČOVICE » Občané vysadili novou alej sakur u Základní školy Luhačovice

Občané vysadili novou alej sakur u Základní školy Luhačovice

V sobotu 15. května se v Luhačovicích uskutečnila první fáze projektu „Zasaď si svůj strom“, při které občané vysadili u místní ZŠ celkem 18 okrasných sakur. Celkem má být v blízké době vysazeno přímo v Luhačovicích a místních částech města na 200 nových listnatých stromů. O projekt je velký zájem, rodiny si rezervovaly „svůj strom“ brzy po zveřejnění informací o plánované komunitní výsadbě.  Rodiče, ale někdy i prarodiče, s dětmi sadily stromy, které budou provázet jejich potomky po léta, ať už chodí zatím do školky nebo už jsou žáky ZŠ. Zároveň se tak děti učí získávat vztah ke svému městu i k přírodě. Rodinné skupinky postupně přicházely ke škole se zahradnickým nářadím – lopatami, rýči, motykami, nejmenší děti si nesly tu malou lopatku, tu kyblíček. Pro účastníky byly Technickými službami Luhačovice už připraveny stromy v kořenovém balu, které se umístily do předem vyhloubených jam a zasypávaly se připravenou zeminou. Po vysazení stromu se každý kmen ještě zajišťoval pomocí konstrukce z dřevěných kůlů. Když bylo vše hotovo, dostala vždy rodina certifikát o uskutečněné výsadbě, děti si mohly na konstrukci „svůj“ strom také podepsat nebo označit obrázkem. Účastníci akce byli nadšeni.

„Mně to přijde jako super akce,“ zhodnotila například Žaneta Urbancová, která sázela spolu s dcerou a synem, kteří chodí do 9. a do 6. třídy ZŠ. „Vítáme to, je to určitě příležitost pro občany trošku se zapojit do dění ve městě a příležitost pro děti poznat nejen tu práci duševní, ale i fyzickou,“ ocenil za další z rodin tatínek Luděk Olejník. „Je to výborný nápad, jak udělat něco pro Luhačovice,“ poznamenala další z dospělých účastnic Zuzana Vítková, která přišla sázet s dvěma malými syny. „Kluci tu chodí do školky, pak tu půjdou do školy, tak si pokaždé vzpomenou, že sadili strom. Na to, jak ji bude „její“ strom životem provázet se těší například i další účastnice, žákyně 1. třídy ZŠ Luhačovice Sofie Zichová. „Já sem chodím do školy a pokaždé strom budu vidět, i když pak půjdu ze školy, ho uvidím,“ těší Sofinku. Svěřila se, že tatínkovi pomáhala hlavně lopatkou sypat zeminu. „Byly v ní i žížaly,“ pousmála se dívenka. Také si pak konstrukci u svého stromu vyzdobila. „Nakreslila jsem tam sluníčko, svůj podpis, srdíčko a měsíček,“ prozradila malá účastnice komunitní výsadby.

Že byli všichni s akcí spokojení, a tak skvěle se podařilo občany zapojit do sázení stromů, těší i starostu Mariana Ležáka. „Podařilo se nám oslovit veřejnost, jsme nadšení, jaká byla reakce, nešlo zdaleka pokrýt zájem všech o sázení v této první lokalitě, ale chystají se další a budeme se těšit, že se veřejnost zase přidá. Tato akce je další podporou ekologie, kterou se snažíme v našem městě dlouhodobě prosazovat,“ uvedl starosta Marian Ležák. První z řady akcí „Zasaď si svůj strom“ předcházela kampaň na sociálních sítích a webu města i v Luhačovický novinách. Na komunitní projekt upozorňují také plakáty vytvořené pomocí obrázků stromů od místních dětí. Ty oslovují z citiligtů na autobusovém nádraží. Propagaci akce podpořily i místní firmy.

Prvnímu sázení u školy přálo skvěle počasí. I přes předcházející deštivé dny se právě toto dopoledne ukázalo sluníčko. Snad bude počasí podobně přát taky další fázi této krásné komunitní akce. Zájem o její další pokračování hlásí luhačovická radnice už předem opět velký. „Týden po první výsadbě je v plánu vysázet další sakury u příchodu na Městský hřbitov a další alej přímo v jeho areálu. Opět jsou už všechny sázené stromy občany zamluvené, bude se jich tentokrát sázet 26. Následující týden pak proběhne výsadba 21 listnatých stromů v místní části Polichno,“ informovala Jarmila Ďurďová, manažerka projektu Zasaď si svůj strom. Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Další stromy se budou sázet na podzim v luhačovických místních částech Kladná Žilín a Řetechov. Na jaro příštího roku se připravuje výsadba v okolí Sportovního centra Radostova.

Stromky

tz.
Foto: Město Luhačovice

 

, , , ,
F