Home » ZPRÁVY » OSTATNÍ ZAJÍMAVOSTI » Jedu na dřeň počtvrté na Barum Czech Rally Zlín

Jedu na dřeň počtvrté na Barum Czech Rally Zlín

Projekt Jedu na dřeň se již počtvrté postavil na startovní čáru závodu, na jehož konci stojí záchrana lidského života. Našim posláním je hledat potenciální dárce kostní dřeně, kteří jsou ochotni dát nemocným leukémií naději na život.  Za tři ročníky Barum Czech Rally Zlín se podařilo pro Národní registr dárců dřeně získat 1 277 potenciálních zachránců života.

Barum Czech Rally Zlín jede i závod za záchranu lidských životů

Aktuální zastávkou na naší jízdě je legendární Barum Czech Rally Zlín, která hostí Jedu na dřeň již počtvrté a drží i rekord v počtu zápisu do registru dárců. Statisticky se na Barum Rally podařilo díky fanouškům motorsportu zachránit deset lidských životů a počet nadějí na život letos jistě vzroste.

Zápisy do registru probíhají na náměstí Míru od pátku do neděle formou odběru malého vzorku krve u lidí věku 18 – 35 let.

pátek    24. 8. 2018 od 14.00 do 19.00

sobota  25. 8. 2018 od 10.00 do 18.00

neděle 26. 8. 2018 od 10.00 do 18.00

Největším vítězstvím v životě je zachránit život někoho jiného

Pacientů s leukémií stále přibývá, a ne každý má to štěstí, že svého zachránce najde. Registr dárců kostní dřeně je tak potřeba neustále rozšiřovat. Ideálními kandidáty na zachránce života jsou pak lidé ve věku 18-35 let. „Nábor do registru dárců kostní dřeně dělám už přes dvacet let. Za tu dobu vstoupilo do registru přes 14 000 lidí a z toho více než 40 jich už darovalo. Nečekejte na to, až onemocní někdo z vašich kamarádů a známých. Jsou to jen dva mililitry krve, ale dáte někomu naději na život. A co je v životě důležitější než naděje?“

(Zdena Wasserbauerová, propagátorka Českého národního registru dárců dřeně)
https://youtu.be/xWK1SWkpnvA

 

Jedu na dřeň pro Český národní registr dárců získal již 2 348 potenciálních zachránců života

„Na barumku dorazí každý rok desetitisíce fanoušků. A já věřím, že všem bije srdce jak pro rally, tak i pro dobrou věc. Stejně jako na erzetě, tak i v životě platí, že kdo může, ten pomůže.” Říká Jan Regner zástupce ředitele Barum Czech Rally Zlín.

Motorističtí sportovci jdou příkladem

V našich závodnících podporujeme fair play jednání na tratích. Spravedlnost, podpora a pomoc druhému v nouzi jsou základními vlastnostmi správného jezdce, který si je potom odnáší do reálného života, ve kterém je zúročí. Život s námi ale fair play nehraje a onemocnět leukémií může kdokoliv z nás. Proto jsme i v letošním roce podpořili tento smysluplný projekt, díky kterému může být zachráněn nejeden lidský život.“

(Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České Republiky)

stažený soubor

tz.
Jan Čada
Foto: Jan Čada

 

 

 

,
F