Home » ZPRÁVY » LÁZNĚ LUHAČOVICE » Dohoda Lázní Luhačovice, a.s., a města Luhačovice o péči o lázeňský areál je podepsána

Dohoda Lázní Luhačovice, a.s., a města Luhačovice o péči o lázeňský areál je podepsána

Akciová společnost Lázně Luhačovice už nebude dál sama financovat údržbu lázeňského areálu, jehož je vlastníkem, ale profitují z něj všichni.

„Jsme rádi, že po 26 letech je spor za námi a končí dohodou. Jsme však v polovině cesty, protože dohoda řeší jen podíl města Luhačovice na údržbě areálu,“ řekl generální ředitel akciové společnosti Lázně Luhačovice Eduard Bláha. Město se zavázalo ročně platit polovinu částky, kterou vybere od návštěvníků na lázeňských poplatcích, což je přibližně 3 mil. Kč a to i dva roky zpětně. Navíc bude město každý rok investovat částku 300 tis. Kč do obnovy mobiliáře.

„Intenzivní vyjednávání včetně soudního sporu trvalo poslední 3 roky, ale toto téma bylo aktuální celých 26 let, kdy veškeré náklady spojené s areálem nesly jen naše lázně,“ zdůraznil E. Bláha.

Vyřešen zatím není příspěvek od ostatních podnikatelů, kteří užívají cizí majetek. Konkurenční výhodou se měl park stát dle privatizačního projektu, podle kterého jej společnost koupila pro své hosty. Právě pro ně do jeho rozvoje Lázně Luhačovice v uplynulém období investovaly i další desítky milionů korun. Veřejný statut parku ale lázním tuto výhodu, která ji měla odlišit od lokální konkurence, bere a ta se tak bez vstupní i opakovaných investic chlubí cizím peřím, aniž by uspěla v privatizační soutěži nebo se jakkoli poměrně podílela na nezbytných investicích.

„Společně s městem budeme hledat cesty a apelovat na legislativní změny tak, aby se na investicích podíleli i naši konkurenti. Stejně jako před 104 lety učinil zakladatel lázní Dr. Veselý. Získal tehdy od všech podnikatelů v cestovním ruchu tříprocentní roční příspěvek z jejich obratu,“ vysvětlil E. Bláha.

luh_letaky15_nabrezi_7_fotom-ark_sRGB

tz.
Foto: Lázně Luhačovice

 

, , , ,
F