Home » ZPRÁVY » KULTURA » Desáté kolo krajské šachové soutěže

Desáté kolo krajské šachové soutěže

V desátém kole krajské šachové soutěže nás čekalo těžké domácí utkání proti šachistům z Kunovic. Jelikož se pohybujeme v sestupové zóně, tak se hrálo v podstatě o šest bodů!

Tomu také odpovídala sestava hostů, kteří neponechali nic náhodě a postavili velmi silnou sestavu včetně svých nejlepších hráčů, kteří nastupují i v ligových soutěžích – Martina Húska (FIDE elo 2173) a Martina Beila s elem 2174.

Proto bylo víc než jasné, že nás čeká velmi těžký oříšek. Navíc naše sestava nebyla špatná, ale chyběl nám Karel Vlach, Petr Jakubál i Šárka Valešová (která letos neodehraje kvůli pracovním povinnostem žádnou partii). Po ani ne hodině hry prohrává na osmé šachovnici Jurij Goša, který zapomněl krále v centru šachovnice a soupeř mu nedal žádnou šanci.
Druhý bod hosté přidali na první desce, kde Martin Húsek přehrál naši jedničku Mirka Krajíčka. Hrála se ostrá varianta sicilské hry a Mirek ačkoliv bojoval jako lev na svého soupeře nestačil. Martin Húsek získal taktickým obratem figuru a partie byla rozhodnutá.
Třetí partie mezi Lubomírem Žáčkem a Pavlem Kadlecem skončila smírem. Další partii dovedl za hosty do vítězného konce Martin Beil. Radim Orsák hrál sice velmi houževnatě, ale hrála se „zvláštní“ varianta španělské hry, ve které se lépe prosadil Martin Beil. Vzápětí jsem vzdal svému soupeři Liboru Rojarovi, opět se hrála „ostrá“ sicilská. Kolem 15. tahu jsem špatně vyhodnotil situaci na šachovnici a zahrál nepřesně, načež Libor Rojar získal kvalitu a partii dovedl bez větších problémů do vítězného konce. Krátce po mé prohře kapituloval také Kamil Dostálek. Jeho soupeř Gabriel Slanicay dává Kamilovi po krásné kombinaci mat. Kamil doplatil na to, že nestihl dokončit vývin a Gabriel měl velmi silnou dvojici střelců – krásná partie, která pro nás končí špatně. Poslední dvě partie byly lepší pro nás. René Lekeš ve vrcholné časové tísni získal výhodu proti Petrovi Malůšovi, ale nakonec pustil jeho krále blízko svým pěšákům a byla z toho „jen“ plichta. Zato Zbyněk Kudera předvedl skvělý technický a strategický výkon a svého soupeře dokonale přehrál a zajistil nám tak jedinou výhru (která však může být velmi důležitá kvůli celkovému skóre) a kosmeticky upravil výsledek na 2:6 pro hosty.

Závěrem nezbývá nic než poděkovat a poblahopřát hostům z Kunovic k výhře a pokusit se v závěrečném kole o malý zázrak tzn. porazit značným bodovým rozdílem (alespoň 6,5 – 1,5) Bojkovice a zachránit se tak v krajské šachové soutěži. Samozřejmě za předpokladu, že Staré Město F také nebude bodovat a z druhé ligy nespadnou tři týmy do krajského přeboru.

DSCN7421

Autor: Roman Hlavička

 

, ,
F