Home » ZPRÁVY » KULTURA » Leluja rozkvetla do krásy

Leluja rozkvetla do krásy

f8d8c3f260c01c0c-2

V sobotu 23. listopadu se sešlo na dvě stovky příznivců lidové kultury, aby si připomněli jedno malé půlkulaté výročí. Před pěti lety totiž zapustil své kořeny, nejprve na Provodově a následně i na Řetechově, folklorní soubor Leluja. Tedy spisovně lilie. Kořeny tohoto sdružení jsou však mnohem rozsáhlejší a sahají mnohdy až za hranice nejbližšího okolí Luhačovic, protože na činnosti sdružení se podílejí i členové mimo vlastní region luhačovského Zálesí. A působení Leluje? Na počátku byla snaha „pouze“ o vzkříšení několika málo zvyků v rámci Provodova, ale záhy se stává její činnost stále zřetelnější. Kromě působení ve svých domovských obcích na Provodově a Řetechově se Leluja již po několik let pravidelně účastní otevírání pramenů v Luhačovicích, spoluúčinkuje na adventním koncertě pro luhačovskou Charitu nebo prezentuje region v rámci Slavností vína a otevřených památek v Uherském Hradišti.

Leluja se za pět let své existence rozrostla z dětského kroužku do podoby multigeneračního spolku, který se neváže na lokální působení, ale jehož cílem je povznesení celkového kulturně-společenského života na luhačovském Zálesí. Původní záměr své činnosti již dávno překročila a rozšířila za hranice prostého souborničení a citlivě prezentuje náš kraj a jeho tradice doma i v zahraničí.

Koncert, jenž byl nazván Rok na Zálesí, byl poděkováním všem podporovatelům činnosti občanského sdružení Leluja, zejména pak rodičům nejmenších členů. V hledišti se však vedle rodinných příslušníků a přátel členů tísnili též lidé, které Leluja svým lidsky hřejivým a milým přístupem při své činnosti oslovila již někdy dříve, a proto si nenechali toto představení uniknout. Podle vyjádření všech zúčastněných nebyla jejich cesta na Provodov marná a nikdo jí nelitoval. V průběhu bezmála dvouhodinového koncertu vykouzlila Leluja před zraky diváků neskutečně nádhernou atmosféru. Celkově nálada v sále vystihovala slova vyřčená v závěru představení: „Radujme se. Radujme se a rozdávejme radost druhým pro radost naši. Klidně prostě jen tak…“

Leluja

V rámci závěrečných gratulací bylo vysloveno mnoho děkovných slov, a to nejen od představitelů obcí přímo dotčených činností Leluje, ale i členů okolních souborů a též od jednotlivců. Zdravici k výročí zaslal též Slovácký krúžek v Brně, coby nejstarší trvale fungující spolek na poli lidové kultury, PhDr. Věra Kovářů či manželé Perůtkovi. Dobrá nálada pak neopustila sál ani po skončení programu a oslavy pokračovaly až do pozdních nočních hodin.

No a co přát Leluji za nás ostatní? Aby jejím členům radost, dobrá nálada a nadšení vydrželo a neopouštělo je ani v dalších letech. Aby i nadále rostla jejich aktivita jak tady u nás, tak v rámci prezentace luhačovského Zálesí všude jinde, kam zavítají.

Leluja_02

Eva Janíková

F